Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Байдън: Заплахата на Путин да използва тактически ядрени оръжия е реална

20 юни 2023, 11:37 часа • 2582 прочитания

Заплахата от руския президент Владимир Путин да използва тактически ядрени оръжия е "реална", заяви американският президент Джо Байдън в понеделник на среща в щата Колорадо, два дни след като осъди разполагането на такива оръжия от Русия на територията на Беларус.

В събота Байдън нарече изявлението на Путин, че Русия е разположила първото си тактическо ядрено оръжие в Беларус, „абсолютно безотговорно“.

„Когато бях тук преди около две години и казах, че се тревожа за пресъхването на река Колорадо, всички ме гледаха като луд. По същия начин ме гледаха и когато казах, че се притеснявам, че Путин ще използва тактически ядрени оръжия", заяви Байдън, цитиран от Reuters.

Миналата седмица беларуският президент Александър Лукашенко се похвали, че страната му е започнала да получава руски тактически ядрени оръжия, някои от които според него са три пъти по-мощни от атомните бомби, хвърлени от САЩ над Хирошима и Нагасаки през 1945 г.

ОЩЕ: Какво се крие зад решението на Путин да разположи ядрено оръжие в Беларус?

През май Русия отхвърли критиките на Байдън за нейния план за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус, заявявайки, че САЩ от десетилетия са разполагали такива ядрени оръжия в Европа, пише агенцията. Действията на Русия се следят отблизо от Съединените щати и техните съюзници, както и от Китай, който многократно предупреждаваше срещу използването на ядрени оръжия във войната в Украйна.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес