Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Байдън пристигна в Киев

20 февруари 2023, 11:52 часа • 6715 прочитания

Украинските власти потвърдиха информацията, че президентът на САЩ Джо Байдън е пристигнал в Киев. Украинският президент Володимир Зеленски го приветства с "добре дошъл", публикувайки снимка в профила си във Facebook.

Един от първите, които известиха за визитата на американския президент в украинската столица, бе руският опозиционен политик и журналист Марк Фейгин в канала си в Telegram. „Байдън е в Киев“, написа той. За посещението на Байдън в Киев съобщи и немският Bild. Журналистът Юлиан Репке пусна публикация в Twitter, че президентът на САЩ вече е в Киев и че това е "силен знак за диктатора Путин".

Опозиционната медия NEXTA добави пък видео, на което се вижда много подобен на Байдън мъж, заобиколен от охрана, близо до катедралата "Св.Михаил" в Киев. По-късно други медии съобщиха, че Байдън е отдал почит там на загиналите защитници на Украйна.

По-рано днес заместник-министърът на външните работи на Украйна Андрий Мелник заяви, че в Киев подготвят изненада за украинците. В годишнината от пълномащабната война на Русия срещу Украйна в столицата може да пристигнат основните партньори в борбата срещу отблъскването на руската агресия, каза той в ефира на общоукраинския телемаратон, добавяйки, че с това са свързани и днешните огромни задръствания в Киев. 

„Надявам се изненадата, която се подготвя, да успее, защото за нас е важно в навечерието на годишнината от агресията да усетим и видим не само словесна подкрепа, но и присъствието на нашите важни, основни партньори в Киев“, подчерта Мелник.

Посещението на Джо Байдън в Европа се коментираше усилено през последните дни. Според съобщения днес той трябваше да посети Полша и да се срещне с полския президент Анджей Дуда, за да обсъдят укрепването на позициите на НАТО и войната на Русия срещу Украйна.

Журналистите не изключваха възможността Байдън да посети и Украйна, както и варианта украинският президент Зеленски да пътува до Варшава, но от съображения за сигурност тези информации не бяха потвърдени официално. Но в навечерието на годишнината от войната се очакват редица знакови събития. ОЩЕ: Кулеба: Русия ще запомни как светът ще отбележи годишнината от инвазията

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес