Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бабиш ще търси подкрепата на комунисти и крайнодесни, за да направи правителство

11 април 2018, 07:21 часа • 591 прочитания

Чешкият премиер Андрей Бабиш обяви, че президентът на страната Милош Земан е поискал той да преговаря с комунистите и крайнодесните за съставяне на правителство. Бабиш се бори за одобрението на нов кабинет, след като вече чешкият парламент отхвърли един вариант, предложен от милиардера.

"Президентът препоръча да бъдат продължени преговорите с комунистите и СДП", заяви Бабиш пред журналисти като добави, че ръководството на неговата партия ще се събере в четвъртък (12 април), за да дискутира предстоящите етапи, предаде БГНЕС.

Движението АНО на Бабиш спечели изборите през последния октомври и получи 78 от 200 места в парламента. Определен за премиер през декември миналата година, Бабиш сформира правителство на малцинството от безпартийни експерти, но то не успя да получи доверието на парламента през януари. Премиерът формално е в оставка, но остана на поста до номинирането на ново правителство.

След провала на преговорите със социалдемократите миналата седмица, Бабиш потърси помощта на левия президент Милош Земан, за да излезе от безизходицата.

Социалдемократите мотивираха отказа си да влязат във властта с началото на разследване срещу Бабиш за предполагаема измама с европейски субсидии. Аферата е от 2007 – 2008 година. Бабиш отхвърля обвиненията.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес