Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анархия в Белгородска област: Конфликтът между местните жители и руските военни добива небивали размери

17 юли 2024, 14:07 часа • 23437 прочитания

Напрежението между руските военни и цивилното население в граничната с Украйна руска Белгородска област расте. За това сигнализира не кой да е, а руска военна кореспондентка.

Z-кореспондентката Анастасия Кашеварова пише поредица от две части в канала си в Телеграм в два поредни дни, 16 и 17 юли, разкривайки мащаба на анархията, която цари в тази руска област, която от началото на отприщената от Путин война редовно страда от обстрелите и където на местните хора явно вече им е писнало напълно да понасят последиците от лудостта на безумния си президент особено след като именно оттам наскоро руските сили извършиха и настъплението си срещу Харковска област - оттогава кошмарът за белгородци явно е стигнал предела на поносимост. 

Белгородска област вече е на фронтовата линия - тук непрекъснато експлодират снаряди, взривяват се дронове, унищожени са стотици къщи и автомобили, а броят на цивилните жертви не спира да расте.

Още: "Украйна е опасна за вашето здраве": Руски мобилизиран постави рекорд с бързата си смърт на фронта (СНИМКИ)

Местното население се е оказало "заложник" на властите и не може да напусне района, за да се евакуира на по-безопасно място, пише Кашеварова. Властта не се отзовава на непрекъснатите молби на белгородци за помощ.

Ето какво пише военната кореспондентка като пояснява, че ще публикува поредица от публикации за Белгород, "тъй като тази тема никъде не се повдига и "всички я замитат":

Жителите на прифронтовите райони на Белгородска област се оказаха заложници на ситуация, която регионалните и федералните власти не решават от години.

1. Няколко хиляди жители на Шебекино, Грайворон и други райони не могат да напуснат домовете си. Няма къде да отидат. Има опашки пред центровете за временно настаняване. Не всички центрове за временно настаняване приемат многодетни семейства. По време на дългия период на обстрели и смърт на руски граждани, така и не им бяха построени нормални жилища, в които многодетните семейства да се преместят.(...)

Още: Русия скри данните за смъртността, която не е по естествени причини

2. В прифронтовите райони продължават да събират глоби за нарушаване на правилата за движение, за данъци, такси, жилищни и комунални услуги в предишния им размер. Само че шофьорите, например, са принудени да превишават ограничението на скоростта, за да избягат от летящите дронове или да преминат бързо през опасните зони - но държавата продължава да им налага глоби за това.

3. Има огромен брой оплаквания, че е невъзможно да се получи обезщетение за унищоженото имущество (бомбардиран дом/автомобил). Частичните плащания също са замразени, малките суми, когато изобщо се изплащат не са достатъчни да се купи нищо с тях, а освен това хората имат право да си купят друго имущество само в Белгородска област.

4. Социалното напрежение расте. Жителите на Белгород, които първи подкрепиха нашите войски в специалната военна операция (любопитно е, че военната кореспондентка продължава да нарича войната "специална военна операция" дори когато справедливо се възмущава от бездействието и безхаберието на руските власти), за съжаление започнаха да се чувстват като стръв за украинската армия. На нашите военни им се казва, че това е сива зона и те самите просто са шокирани, че трябва да изпълняват заповеди и да стрелят по врага досами къщите, в които живеят хора. Между военните и цивилните започва напрежение и нито едните, нито другите са виновни за това.

Военната кореспондентка пише още, че много белгородци се съдят в момента с компаниите за комунални услуги, които продължават да искат от тях да плащат за разбитите им от войната домове в пълен размер.

Още: Белгород е без ток след атака с дрон по ключови подстанции (ВИДЕО)

"Вчерашното изявление на областните власти, че напусналите обстрелваните райони няма да плащат битови сметки, също така няма законова сила пред фирмите и е напълно възможно те да продължат да одират кожите на хората", пише тя.

 

Още: Раздават пожарогасители на белгородчани, за да гасят сами пожарите от дроновете (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес