Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако Тръмп беше кандидат в Германия ще има 12% подкрепа и мнозинството проруски гласове (СНИМКИ)

23 октомври 2024, 12:11 часа • 501 прочитания

Едва 12% от немците подкрепят кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп, а над 2/3 от имащите право на глас застават зад кандидата на демократите Камала Харис.

Това показва проучване сред 1000 души на изследователския институт "Ipsos", проведено на 2-3 октомври 2024 г.

Според данните 12% от германците на 18-75 години не са изразили предпочитания. Сред отделните разбивки по политически партии прави впечатление, че Харис събира мнозинство сред всички политически партии в Германия с изключение на крайнодясната Алтернатива за Германия (AfD), където 42% подкрепят Тръмп (срещу 31% за Харис).

От свая страна Харис събира най-голяма подкрепа сред "Зелените" (86%), следвани от ХДС-ХСС (84%) и управляващата ГСДП (83%). Едва 2% от избирателите на "Зелените" и по 8% от избирателите на ХДС/ХСС и ГСДП искат връщането на бившия президент Доналд Тръмп начело на САЩ дни преди решителните избори на 5 ноември.

Подкрепата за Харис също е висока сред избирателите на Лявата партия, като 77% подкрепят кандидата на демократите. Доналд Тръмп няма никаква подкрепа от левицата (0%), а 17 % не са решили кого предпочитат.

Ясно мнозинство (67%) от гласоподавателите от либералните "Свободни демократи" (FDP) и 61% от новата лявопопулистка партия "Съюз на Зара Вагенкнехт" (BSW) също са за Камала Харис като следващ президент на САЩ

Още: По 1 млн. долара на ден: Мъск де факто купува гласове за Доналд Тръмп?

Пол и възраст

Според различните демографски профили също се наблюдават съществени разлики. По възраст, пол и социално-икономически статус, немците са също толкова поляризирани, колкото и американците в своите предпочитания.

Различията са видими не само между политическите лагери, но и според възрастта, пола и социално-икономическия статус. Анкетираните мъже заявяват значително по-често (16%), че биха искали Тръмп да бъде президент, отколкото анкетираните жени (8%). Настоящият вицепрезидент Камала Харис пък има почти еднаква подкрепа от германски жени (67%) и мъже (68%). Жените обаче са по-склонни от мъжете да не могат да решат между двамата кандидати или да не желаят да дадат отговор.

Снимки: Getty images

В Германия предпочитанията към Камала Харис нарастват значително с възрастта:

  • малко повече от половината (56%) от 18-39-годишните;
  • при 40-59-годишните това са почти две трети (65%);
  • при 60-75-годишните - цели 82%.

Обратно, делът на тези, които предпочитат Доналд Тръмп, намалява с възрастта:

  • от по-младите респонденти (от 18 до 39 години) са само 16%;
  • 13% одобрение сред 40-59-годишните;
  • само 7% сред 60-75-годишните.

Още: Призив: Европа трябва да се защити от Доналд Тръмп

Предпочитанията са очевидни и сред хората с различен социално-икономически статус. Харис се представя най-добре сред респондентите с високо ниво на образование и доход - 71%, докато Тръмп е подкрепен от едва 7% от тази група. От тези със среден социално-икономически статус 70% искат Харис да бъде бъдещ президент на САЩ, докато Тръмп е предпочитан от едва 12%, сочат още данните, цитирани и от "Дневник". Сред респондентите с ниско ниво на образование и ниски доходи предпочитанието за Харис е 59%, а за Тръмп е 16%.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес