Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

АЕЦ Запорожие е спряна, твърди руският губернатор на областта

09 май 2023, 07:25 часа • 1804 прочитания

Назначените от Русия власти в частично окупираната Запорожка област в Югоизточна Украйна са спрели раекторите на Запорожката АЕЦ. Това заяви поставеният от Москва за губернатор на региона Евгений Балицки, цитиран от контролираната от Кремъл руска държавна информационна агенция ТАСС, предаде БГНЕС.

В интервю за телевизия "Крим 24" Балицки обвини украинските въоръжени сили, че "са започнали да изпускат вода от бентовете". "Нивото на водата при нас (в Каховския язовир) се вдигна до 17,08 метра. Ядрените реактори са спрени. Пети реактор е оставен в режим на топъл резерв", каза Балицки.

Русия окупира най-голямата атомна електроцентрала в Европа през март миналата година - малко след инвазията си в Украйна предходния месец.

Балицки заяви още в интервюто, че нови дъждове са забавили началото на очакваната украинска контраофанзива в южната част на страната. "Отново настъпи нестабилно, влажно време. Земята трябва да е суха поне 10-12 сантиметра навътре, за да може техниката да върви", каза Балицки. В същото време той предупреди, че украинското контранастъпление може да "започне всеки момент".

В петък, 5 май, руските окупационни власти започнаха да евакуират хората от градове близо до фронта в Запорожка област, включително от Енергодар, където се намира Запорожката АЕЦ.

Украйна предупреди: Русия е разположила експлозиви в АЕЦ "Запорожие"

 

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес