Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

90 000 от НАТО отразиха руско нападение в най-голямото учение от Студената война насам

31 май 2024, 11:04 часа

Военните от страните членки на НАТО завършат в петък, 31 май, най-голямото си военно учение, организирано от Алианса след края на Студената война. То има за цел да възпре евентуална руска агресия.

Реклама

Още: НАТО свиква най-голямото военно учение от Студената война насам

НАТО даде началото на поредицата от военни маневри под името "Непоколебим защитник 2024" (Steadfast Defender 2024) през януари тази година в отговор на променената ситуация около сигурността в Европа - резултат от подпалената от Русия война в Украйна. България също участва в учението: България се включва в най-мащабното учение на НАТО в 21. век: Ето с какво.

Десетки хиляди военни, кораби, самолети и бойни машини

По данни на щаба на НАТО - в ученията, започнали преди около четири месеца, са участвали над 90 000 войници от всички 32 държави членки на Алианса, както и 50 военни кораба, 1100 бойни машини и над 80 бойни самолета, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Снимка: Getty Images

Учението е съсредоточено по-специално върху предупреждението и разгръщането на националните и многонационалните сухопътни сили на източния фланг на НАТО - от Полярния кръг до Карпатите в Румъния.

Още: НАТО има само 5% от необходимата въздушна отбрана за защита на Централна и Източна Европа

Спиране на руска агресия

Сценарият за мащабните военни маневри е руско нападение на съюзническа територия, попадащо в обхвата на член 5 от Северноатлантическия договор. Този член посочва, че нападение срещу един съюзник от НАТО се смята за нападение срещу всички членове на Алианса.

Член 5 е бил прилаган само веднъж - след терористичните атаки на "Ал Кайда" срещу САЩ на 11 септември 2001 г.

Още: "Президентът или е неинформиран, или е информиран и лъже" - за НАТО и чл. 5

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес