Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

80% от руснаците не могат да си позволят дори почивка в страната

15 юли 2024, 13:16 часа • 3205 прочитания

Повечето руснаци не могат да си позволят почивка дори в страната, след като цените в туризма се повишиха. 80% от руските граждани са заявили, че могат да похарчат за почивка не повече от 15 хил. рубли. Това сочат резултатите от изследване, проведено от Агенцията за стратегически инициативи, съобщи The Moscow Times.

ОЩЕ: Под обстрел: Русия примамва с евтини почивки в Крим семейства с деца

Средна цена

През 2024 г. средната цена на почивката в Русия е 70 хил. рубли. През изминалата година 61% от руснаците са останали доволни от отпуска си, но повечето са се оплакали от значителен ръст на разходите. Експертите са изчислили, че през настоящата година средната стойност на почивката в Русия е достигнала 70 хил. рубли. 74% от респондентите са отбелязали, че цените продължават да се увеличават.

Още: Втора влакова катастрофа в Русия за по-малко от 24 часа (ВИДЕО)

Един от авторите на изследването Олга Захарова отбелязва, че заради поскъпването руснаците все по-често избират формата "почивка за уикенда" в близък до местожителството район.  

Какво още е поскъпнало

Икономистът Александър Бистров допълва, че е поскъпнало не само настаняването, но и полетите. Повечето руски граждани прекарват почивката си без да излизат от страната.

Популярни дестинации

Още: Горският пожар в Новоросийск засегна почивни бази (ВИДЕО)

Най-популярните дестинации са Краснодар и Сочи, Далечния изток са избрали 29% от руснаците, Арктика — 21%, а други 19% са отишли да почиват в Сибир.

Скъпо

През май анкета на The Moscow Times показа, че всеки трети руснак търси замяна на летуването в Краснодарския край заради поскъпването. По думи на участници в проучването стойността на двуседмична почивка на двама възрастни и едно дете в модерен хотел с включено хранене на Черноморското крайбрежие в Кубан, през тази година е достигнала 300 хил. рубли, а на Азовско - 250 хиляди.

Визите

Още: В карцера на руски затвор мистериозно почина обвинен по делото за корупция на заместника на Шойгу

След началото на войната в Украйна европейските държави усложниха процедурите за получаването на шенгенски визи за руските граждани, а някои напълно преустановиха приема им. Така жителите на Русия се преориентираха към вътрешността на страната. По данни на руското правителство през 2023 г. туристическият поток в Русия е бил 78 млн. пътувания. Издирваният от Международния наказателен съд в Хага президент на страната Владимир Путин обеща да го доведе до 140 млн. към 2030 г. и да увеличи дела на туристическия отрасъл в БВП от 2,6% до 5%.

Проектът

С тази цел е създаден федералният проект "Пет морета и езерото Байкал", който предполага създаването на целогодишни курорти по крайбрежията на Азовско, Балтийско, Каспийско, Черно и Японско море, а така също и на езерото Байкал. Според Путин проектът ще позволи да се увеличи вътрешния туристически поток с 10 млн. души годишно.

Законът 

Още: "Гениалният" план на Путин за НАТО се превърна в "гениален" провал

На 13 юли Путин подписа Закон за въвеждането на туристически данък. Той ще влезе в сила от 2025 г. вместо курортна такса. Първоначално данъкът ще е 1% от стойността на настаняването, като се планира всяка година да се увеличава и към 2029 да стане 5%. Сумата ще се изключва от дохода на хотела и ще се внася в местния бюджет. От туристическия бранш вече предупредиха, че това ще доведе до пореден ръст на цените за почивка.

Новият президент на Иран поиска диалог с ЕС и съживяване на ядрената сделка

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес