Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

65 години от рождението на Борис Немцов: Путин е прост като песен: власт и пари (ВИДЕО)

09 октомври 2024, 12:18 часа • 674 прочитания

На 9 октомври 2924 г. Борис Немцов можеше да навърши 65 години, но на 27 февруари 2015 г. той беше разстрелян в центъра на Москва. 

Разстреляха опозиционер №1 на Путин насред Москва

Интервю

През декември 2014 г. Немцов дава интервю за германски журналисти, в което коментира личността на Владимир Путин (който се издирва от Международния наказателен съд в Хага за системно отвличане на украински деца). Ето най-важните акценти от интервюто на Немцов. 

Путин е прост като песен

"Трябва да се разбере, че всички действия на Путин са подчинени не на някакви геополитически задачи - той няма такива. Неговата задача е да задържи властта и парите. Путин е прост като песен: власт и пари, нищо повече."

Още: 8 години от смъртта на Борис Немцов, да си припомним разкритията му за Украйна (ВИДЕО)

Психическо заболяване

"Всеки може да се разболее. При Путин присъстват всички предпоставки за психическо заболяване: това са раболепие, подлизурство, лицемерие, лъжа, всички наоколо ви казват колко сте велики и т.н. Цар, цар, цар."

И страната може да се разболее

"И страната може да се разболее. Германия беше болна през 30-те години. Великият германски народ (а аз наистина смятам, че германският народ е велик, изключителен. Да, това е. Добре организиран, ефективен, трезвен, креативен най-накрая, нали?!) И изведнъж тези хора се разболяха и последваха болния. Тогава този народ оздравя с цената на живота на милиони хора, но народът беше болен."

Още: Година преди убийството Немцов бил следен от същите служители на ФСБ като Навални

Русия е болна

"И струва ми се, че сега Русия е болна. Путин не е Хитлер, за щастие не е Хитлер. Има някои навици на Хитлер, той цитира Хитлер, той обича Хитлер, всъщност. Той цитира, там: "национални предатели, петата колона, агенти на Запада" - това е цялата история на Хитлер, Гьобелс. Но той все още не е Хитлер, тоест не е сериен убиец.

Разбира само езика на силата. Страхува се от хора с принципи. Той е дълбоко аморален и безпринципен човек, страхува се от принципни и твърди хора." 

Още: Дъщерята на Борис Немцов: Навални е прав, трябва да спрем да се страхуваме и да действаме

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес