Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

42 млрд. долара ще струва на Великобритания излизането от ЕС

15 юни 2016, 09:06 часа • 905 прочитания

Гласуването в подкрепа на излизането на Великобритания от Европейския съюз ще доведе до дупка в бюджета от 30 милиарда паунда (42 млрд. долара). Тази дупка ще трябва да се запълни чрез повишаване на данък общ доход, акцизите върху бензина и алкохол, както и чрез намаляване на финансирането за здравеопазване, образование и отбрана. Такива доводи в подкрепа на оставането на страната в ЕС прави британският министър на финансите Джордж Озбърн, цитиран от вестник The Guardian, предаде БГНЕС.

В случай, че на референдума следващата седмица победят привържениците на идеята за излизане на Великобритания от ЕС, ударът върху икономиката ще бъде толкова силен, че на Озбърн ще му се наложи да разработи в рамките на няколко седмици специален бюджет, който ще бъде различен от програмния.

"Излизането от ЕС ще означава по-малко пари. С милиарди по-малко. Това ще е губеща ситуация за британските семейства и ние не трябва да поемаме такъв риск ", посочва Озбърн.

В случай на излизане на Великобритания от ЕС ще се увеличи основната ставка на данъка върху доходите до 22% (в момента е 20%) и до 43% горната му граница (в момента е 40%) , Значително може да нарасне данъкът върху наследството от сегашните 40% - до 45%. Акцизът върху бензина и алкохола ще се увеличи с 5%.

Раздялата на Лондон с Брюксел ще бъде причина за намаляване на средствата за здравеопазване, образование и отбрана с 2 процента. Правителството ще трябва да направи икономии в публичния сектор от 15 милиарда паунда (21 млрд. долара). Сериозни съкращения във финансирането (5%) ще засегнат и полицията, транспортната инфраструктура и регионалните бюджети.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес