Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

40% от украинците вярват на Сирски, над 90% на Залужни. Срив при президента Зеленски, сочи проучване

15 февруари 2024, 15:43 часа • 3568 прочитания

В украинското общество най-високо остава доверието към бившия главнокомандващ армията генерал Валерий Залужни, което се доближава до 100% - 94% е то според допитване от февруари 2024 г.

Новият главнокомандващ Олександър Сирски засега е спечелил само 40% от украинците, които смятат, че могат да се доверят напълно на решенията и действията му.

21% от анкетираните твърдо не вярват на Сирски, а 4% не са сигурни в отговора си, показват още данните от проучването, извършено от Киевския международен институт по социология между 5 и 10-ти февруари сред 1202 респонденти.

Още: Войната на бъдещето: Дроновете изместиха авиацията, флота, танковете и артилерията

При това процентът на тези, за които Сирски е бил съвършено непознат, е доста висок - 48% през декември 2023 г. и 35% през февруари 2024 г. от анкетираните признават, че не знаят нищо за него.

Началникът на Главното разузнавателно управление Кирило Буданов от своя страна се радва на лек скок в гласуващите му доверие - през декември 60% от украинците са отговорили, че му вярват, а през февруари този процент е 66% (едва 19% от анкетираните не му вярват).

Президентът Володимир Зеленски е загубил доверие - през февруари 64% от респондентите са склонни да му вярват в сравнение със 77% през декември.

От Института поясняват, че проучването е проведено в периода на оставката на Валерий Залужни от поста главнокомандващ. Това е повлияло на резултатите - именно след този акт на президента Зеленски, който смени на поста генерала,  доверието към Зеленски падна с още процентни пункта.

Още: Украински офицер сравни Сирски и Залужни: Двама топ военачалници без аналог днес в Украйна

През февруари 2022 г., малко преди инвазията, Зеленски се радваше на едва 37% доверие сред украинците. След инвазията, на фона на действията му доверието към него рязко нарасна до 90% към май 2022 г. В периода между май 2022 г. и декември 2023 г., т.е. за година и половина, то е намаляло с 13 процентни пункта от 90% до 77%. През следващите два месеца до началото на февруари той е загубил още 12 процентни пункта - доверието е паднало от 77% на 65%. Веднага след оставката на Залужни доверието към Зеленски се срина с още 5 процентни пункта до 60%, заключават авторите на проучването.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес