Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

18 карата: Банда открадна златната тоалетна на Чърчил

07 ноември 2023, 05:49 часа • 1873 прочитания

Четирима мъже бяха обвинени за открадната тоалетна от масивно злато, на стойност 4,8 милиона паунда, от двореца Бленхайм, съобщи „The Sun”.

18-каратовият шедьовър е бил откраднат само два дни след като е бил изложен в родната къща на Уинстън Чърчил в Уудсток, Оксън.

Посетителите можеха да ползват скъпата тоалетна, която някога е била предложена на Доналд Тръмп, на триминутни интервали.

Сега Джеймс Шийн, Майкъл Джоунс, Фред Доу и Бора Гучук, всички на възраст около 30 години, са обвинени за кражбата.

Тоалетната е създадена от италианския художник Маурицио Кателан и се оказа популярна, когато през 2016 г. беше изложена в музея "Гугенхайм" в Ню Йорк.

По-рано полубратът на херцога на Марлборо и основател на фондацията за изкуство "Бленхайм" Едуард Спенсър-Чърчил заяви пред "Таймс": "Въпреки че съм роден със сребърна лъжица в устата, никога не съм използвал по голяма нужда златна тоалетна, така че го очаквам с нетърпение".

Той също така обясни, че "няма да е най-лесно да се открадне", като добави: "Първо, тя е свързана с водопровод и второ, потенциалният крадец няма да има представа кой последно е използвал тоалетната и какво е ял.

"Така че не, нямам намерение да я охранявам", добави той.

Кои са извършителите? 

Говорител на полицията заяви: "След разследване на полицията в долината на Темза четирима мъже бяха обвинени във връзка с кражба в двореца Бленхайм“.

"Джеймс Шийн, на 39 г. от Уелингбъро, е обвинен в една кражба с взлом и един заговор за прехвърляне на имущество, придобито от престъпна дейност.

"На Майкъл Джоунс, на 38 години от Оксфорд, е повдигнато обвинение в една кражба с взлом.

"Фред Доу", на 35 г. от Аскот, и "Бора Гучук", на 39 г., от Западен Лондон, са обвинени в заговор за прехвърляне на имущество, придобито от престъпна дейност, по един път.

"Обвиненията са свързани с кражбата на златна тоалетна от двореца Бленхайм на 14 септември 2019 г.

"Всички мъже ще се явят в Оксфордския магистратски съд на 28 ноември 2023 г.".

Дворецът Бленхайм, резиденция на херцозите на Марлборо, е провинциална къща, разположена близо до Уудсток, в Оксфордшир.

Дворецът, една от най-големите къщи в Англия, е построен между 1705 г. и около 1722 г. През 1987 г. е обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Дворецът е забележителен и като родно място и родова къща на сър Уинстън Чърчил.

След завършването на двореца той става дом на семейство Чърчил за следващите 300 години, предава БГНЕС. 

ОЩЕ: Кутия за пури на Уинстън Чърчил отива на търг 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес