Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учители от Аржентина може да преподават испански у нас

08 октомври 2024, 14:27 часа • 350 прочитания

Възможността учители от Аржентина да преподават испански език в български училища обсъдиха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и посланикът на Аржентина в България Н. Пр. Алехандро Зотнер Майер. Това съобщиха от пресцентъра на министерството на образованието и науката.

ОЩЕ: 80% от учителите искат повече практически упражнения: Изследване за образованието

Посланик Майер предложи да съдейства за привличане на аржентински преподаватели в България по същия модел, по който учители от Испания идват в наши езикови гимназии. В момента общо 19 испанци преподават родния си език на български ученици в 17 училища, стана ясно по време на срещата. МОН ще направи проучване за училищата, в които в момента се търсят преподаватели с майчин език испански и при възможност за тези места могат да бъдат ангажирани и аржентински учители. Отделно ще се проучат възможностите и за привличане на аржентински лектори във висши училища в България и развитие на сътрудничеството между университети от двете държави.

По време на срещата беше обсъдено и евентуално разкриване на българско неделно училища в Аржентина и изпращане на български учители там. "В страната има много силна българска общност, която наброява около 57 000 души", сподели посланик Майер. Той вече е имал среща с представители на нашата диаспора, а този месец в България ще пристигне и губернаторът на аржентинската провинция Чако, където също има голяма българска общност. Предвижда се по време на визитата му също да бъде дискутирана необходимостта от създаване на българско училище там.

ОЩЕ: Пред старта на новата учебна година: По кои предмети има недостиг на преподаватели?

На срещата беше обсъдено и задълбочаване на партньорството между двете държави в областта на науката. Вече има изградено ползотворно сътрудничество в областта на научните изследвания в рамките на ръководената от проф. Христо Пимпирев Национална програма „Полярни изследвания" и при провеждането на Антарктическите експедиции на България.

В срещата участваха и ръководителят на консулския отдел в посолството на Аржентина Даниел Котини и директорите на дирекции „Наука" и „Международно сътрудничество" в МОН Милена Дамянова и Веселина Ганева.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес