Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Служебният кабинет дава още 40 млн. лв. за заплати в университетите, протестите се отлагат

17 май 2024, 18:33 часа • 3315 прочитания

Още 40,7 млн. лева ще бъдат отпуснати за висшето образование. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет служебният премиер Димитър Главчев след среща с представители на синдикатите.

Новината идва разговори между финансовия министър Людмила Петкова, образователния министър Галин Цоков и синдикатите е постигнато договореност правителството да осигури допълнителни 40.7 млн. лв. за заплати на работещите в университетите.

Припомняме, че по-рано тази седмица служебният кабинет обеща да отпусне 39 млн. лв. за повишаване на заплатите на академичния състав. Още: Служебният кабинет реши: Минималната заплата във ВУЗ-овете става 2100 лв.

Министър Петкова заяви, че от допълнителните 40.7 млн. лв. близо 26 млн. лв. са за възнагражденията на администрацията, 5.8 млн. лв. са за възникнали диспропорции при заплатите на различните академични длъжности, 7.5 млн. лв. са за стипендии.

"Исканията на синдикатите са изпълнени за увеличение на заплатите във висшите училища", добави служебният премиер Димитър Главчев.

Валери Апостолов, председател на синдикат "Висше образование" към КТ "Подкрепа", обяви, че на 20 май синдикатите нямат да протестират, защото първата стъпка от исканията им са изпълнени. Още: "Не ни чуват": Синдикат за заплатите във висшето образование

Председател на синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ Лиляна Вълчева подчерта, че университетите очакват второто увеличение на заплатите, регламентирано с приетите промени в Закона за висшето образование. До 30 юни синдикатите ще са в протестна готовност.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес