Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сергей Игнатов не намира критиката на ЕК за унищожителна

07 юни 2012, 14:22 часа • 7519 прочитания

„Нападките от страна на Коалиция за България, че държавата не прави важните реформи, според оценка на ЕК за изпълнението на конвергентната програма и на националната програма за реформи на страната, са далеч от истината”, каза образователният министър Сергей Игнатов.

„Първо, това е проект за препоръки, а не доклад на ЕК и, второ, критиките не са унищожителни”, заяви Игнатов. Министърът се спря поотделно на най-важните моменти от атаката на депутатите от КБ към тяхното управление и отдели специално внимание на сферата на образованието и науката. Той отрече да има слабости във външното оценяване на знанията на учениците. "Механизмът е променен и се усъвършенства", каза той.

Игнатов обстойно се спря на новите моменти в новия Закон за предучилищното и училищното образование, който влиза в НС и който бе предшестван от широко публично обсъждане. „Като слабост от ЕК е отчетено забавянето на неговото приемаме, а не самият текст на закона”, посочи той.

Игнатов опроверга и констатацията, че България няма национална стратегия за научни изследвания. Министърът определи като смешна и критиката, че това правителство забавя усвояването на еврофондовете. „Това не може да е истина дори заради факта, че по време на предишното управление еврофондовете бяха направо спрени”, смята Игнатов.

„Образователната система е всепоглъщаща, държавата има ресурс за своите деца, но нещата в тази посока стават постепенно”, заключи министърът на образованието.

Редактор: Диана Иванова

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес