Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С близо 10% се увеличават децата, записани в детска градина

02 октомври 2024, 14:55 часа • 262 прочитания

Процентът на децата, записани в детска градина, се увеличава с близо 10% през последните две години и стига до 88% през учебната 2023/2024. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, който даде начало на дейностите по проекта на МОН „Силен старт“.

ОЩЕ: Близо 1500 деца получават компенсация за липса на място в детска градина

Финансиране по него ще получават 1 500 градини и училища с предучилищни групи за подпомагане на деца със СОП, в риск и изявени дарби, квалификация на педагогически и непедагогически специалисти, интензивната работа с родители и др., съобщиха от МОН.

Какво е „Силен старт“?

По проект „Силен старт“, реализиран от МОН и финансиран по европейската програма „Образование“ ще бъдат отпуснати общо над 105 млн. лв., за мерки и дейности, които ще реализират в продължение на 5 години.

ОЩЕ: Близо 1500 детски градини ще бъдат финансирани по проект "Силен старт"

Те включват допълнителна подкрепа за личностно развитие на деца със специални образователни потребности, в риск, с хронични заболявания и изявени дарби, обща подкрепа за приобщаване на децата в предучилищното образование, психологическа подкрепа и прилагане на програми за здравно образование и физическа култура, интензивна работа с родители и повишаване квалификацията на педагогическите специалисти и непедагогически персонал. Предвижда се общо 75 000 деца и родители да получат подкрепа.

"За първи път в рамките на проекта ще бъдат включени и яслените групи в детските градини. Проектът „Силен старт“ ще даде възможност на силен и равен старт на различни групи деца", подчерта министър Галин Цоков.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес