Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преди началото на новата учебна година: Родители с пет въпроса към държавата

10 септември 2024, 12:21 часа • 5585 прочитания

Пет важни въпроса поставят от Асоциация Родители пред държавата преди началото на новата учебна година. От организацията настояват институциите да намерят адекватно решение.

Важните въпроси

На първо място те питат кога ще бъде въведен едносменен режим на обучение във всички български училища.

ОЩЕ: МОН промени графика за ваканциите за тази учебна година

От Асоциация Родители искат да знаят и защо се правят националните външни оценявания в 4., 7. и 10. клас, след като според тях тези оценявания не водят до промяна в учебните програми и съдържание, а само засилват напрежението сред децата, родителите и учителите, както и порочната практика на частните уроци.

Търси се отговор и на въпроса кога ще има сериозен контрол върху продажбата на вредни и опасни за здравето на децата храни, напитки и тютюневи изделия.

Сред важните теми за родителите е и кога ще има цялостна политика и финансиране, така че всички български училища да имат необходимите условия за поддържане на хигиена (топла вода и сапун в тоалетните), както и условия за спорт и игра - физкултурни салони, спортни площадки и съблекални, питат още от Асоциацията.

ОЩЕ: "Училищата сами да си решат": Министърът на образованието намекна, че не подкрепя забраната за използване на телефони в час

От организацията питат и кога ще бъде въведено системно здравно образование в училище, така че децата да могат да получават както знания за физическото и психическото им развитие, така и за вредната храна, зависимостите и други опасности, свързани със здравето им.

От Асоциация Родители призовават отговорните институции и обществото приоритетно да потърсят цялостно решение на тези проблеми, за да може децата да растат в една наистина качествена, подкрепяща и съвременна среда.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес