Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поръчковост и роднински връзки: Уволненият директор на ЦРЧР отговори на обвиненията на министър Цоков

16 август 2024, 14:05 часа • 2732 прочитания

Уволненият изпълнителният директор на Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР) Михаил Балабанов отговори на изнесена от министъра на образованието Галин Цоков информация за това какви са мотивите за отстраняването му.

Припомняме, че разследване на Actualno.com установи как Балабанов бе уволнен след проведено почти активно мероприятие срещу него. ЦРЧР е структурата, отговорна за управлението на програмите "Еразъм+" и "Европейски корпус за солидарност", с които се финансират провеждането на младежки политики в страната в размери на десетки милиони лева годишно. ЦРЧР също така управлява европейски образователни програми и инициативи у нас, а бюджетът за 2024 г. е близо 140 милиона лева. Припомнете си цялото разследване ТУК.

Вчера (15 август) Actualno.com публикува отговор на Цоков на парламентарен въпрос от депутатите от "Продължаваме промяната - Демократична България" Стела Николова и Елисавета Белобрадова, които се интересуваха именно от мотивите за решението.

Позицията на Балабанов

Според уволнения директор в своя отговор Галин Цоков е предоставил невярна и едностранчиво поднесена информация и подчертава пред депутатите, че одитният доклад, на база на който е стигнато до заключението да бъде уволнен, всъщност отразява времето преди неговоно назначаване.

"Направените констатации и препоръки са предприети мерки под мое ръководство и нямаме повече препоръки в тази насока. Считам, че цитираният доклад и съответните препоръки, които са изпълнени, са включени умишлено, с цел подвеждане на народните представители и представяне на ситуацията в невярна светлина, или поради незнание", казва Балабанов.

Още: След материал на Actualno.com за европари за образование: Главчев нареди проверка

По повод сигнал от лицето Денислав Илиев, който е автор на неодобрено проектно предложение за финансиране от 2023 г. и по чийто сигнал се работи в МОН относно въпросния доклад срещу Балабанов, самият той пише: 

"Г-н Денислав Илиев се жалва до всички възможни институции, включително ЕК, ОСЕС, МОН и накрая в МВР. Отговорили сме на всички. Също така Ви информирам, че отговорът на г-н Илиев, изискан от нас от МОН, дирекция „Международно сътрудничество“ и лично от директора на дирекцията Веселина Ганева и предаден и в срок от ЦРЧР, не е бил изпратен на ищеца, неизвестно защо. В резултат на това, г-н Илиев е подал жалба и в АФКОС. След получаване на този сигнал в МОН е образувана и съответната одитна проверка за консултация. На същия господин и неговият проект е била направена втора оценка от втора двойка оценители, които са потвърдили като цяло оценката на първите оценители. Отговорът от ЕК беше в същият контекст", пише още Балабанов в своя защита.

Според уволнения директор е направено внушение, че "големите нарушения", едното от които за предишен период и предишен изпълнителен директор, е извършен последният одитен ангажимент за цялостната дейност на ЦРЧР под негово ръководство. По думите му обаче тази одитна дейност, както и всички предишни одити и консултации са извършени в "абсолютен конфликт на интереси". Причината - ръководител на тези дейности е шефът на звеното за вътрешен одит в МОН Грозденка Петрова, за която отново Actualno.com ви разказа, че е майка на главния експерт в отдел "Финансиране на проекти" в дирекция "Селекция, договориране и отчитане" Мария Петкова.

Още: "Какво става в ЦРЧР?": Младежкият сектор с призив към властта след разследване на Actualno за евромилиони за образование (СНИМКИ)

Според Балабанов този одитен доклад не е първият на въпросната служителка на МОН, който предизвиква "обосновани съмнения за поръчкова дейност". И още - в своето писмо, изпратено и до медията ни, уволненият директор на ЦРЧР подчертава, че всички процедури и вътрешни актове са проверявани многократно от компетентните институции и от Европейската комисия, благодарение на които е върната и цялостната акредитация на националната агенция. Припомняме, че ЦРЧР остана без лиценз при предишни свои ръководства именно заради нередности и последвали разпореждания за отстраняване на проблеми от страна на Европейската комисия.

"Непонятно е защо в отговора си до вас министър Цоков цитира само и единствено одитите на пряко подчиненото му звено за вътрешен одит. Прелюбопитно е защо те тотално се разминават с оценката за дейността ни за последните 3 години от ОСЕС и ЕК! По информация от бившите ми колеги, никой в ЦРЧР (освен новия директор) не е виждал окончателния одитен доклад. Той не е сканиран и в деловодната система, което също считам за нередност", пише Балабанов до депутатите от ПП-ДБ.

Оценяване на тъмно

В разследването ни Actualno.com ви разказахме и за една от реформите, които Михаил Балабанов въвежда по отношение на разпределението на проектите към външните оценители и как то вече се извършва чрез електронна платформа на ЕК, в публично заседание и се излъчва онлайн.

"Това за пръв път беше въведено по време на моето управление. Предишната порочна практика е била да се разпределят от трима служители в пряка йерархична връзка един с друг в стаичка и чрез "ръчно" теглене от купа. В този процес, като началник-отдел е участвал и сегашният изпълнителен директор - Николай Симонов Спасов. Явно препоръката да се подобри неравномерното разпределение цели връщане на старата система на разпределение и нагласяване на проекти по оценители", възпротивява се още Балабанов.

По отношение на твърдението, че част от оценителите не са участвали в оценителния процес, той пише: "Абсолютно невярно, от 130 човека в оценяването не са участвали едва 4, които са били канени, като някои от тях са участвали в оценяване на крайни отчети на проекти. Съществуват ограничения за оценителите и тяхното участие, ако имат проекти и за целта е назначена специална комисия за оценка на риска на оценителите, която извършва съответната проверка и излиза с протокол преди всеки кръг на оценяване. Съобразявали сме се изрично с нейните заключения", казва още той.

В заключение Михаил Балабанов изтъква още, че е бил освободен от образователния министър Галин Цоков след издаването на предварителния доклад и без да му се даде никаква възможност да даде своето становище и да възрази преди доклада да стане окончателен. "Уверенията бяха, че ще имам това си право. Считам това за преднамерено и нередно. На позицията ми е назначен човек в условията на несъвместимост, тъй като по това време е бил и държавен служител и собственик на фирма", пише Балабанов в позицията си.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес