Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министърът на образованието предлага пилотен проект да определи дали да се забранят телефоните в час

16 септември 2024, 08:34 часа • 509 прочитания

Учениците се разсейват при използванe на мобилни телефони в учебните часове. Трябва да се помисли сериозно как забраната да бъде въведена, ако бъде въведена изобщо. Като служебно правителство не можем да вземем такова решение, но можем да поставим въпроса на обсъждане. Това заяви служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков пред БНТ за началото на учебната година.

Още: В първия учебен ден: Над 58 000 първокласници ще прекрачат училищния праг

По думите му с един пилотен проект или тест в определени училища, които желаят да се включат, да се направи изследване как това ще въздейства на учениците, може да се вземе решение дали да се забранят телефоните в час или не. Проф. Галин Цоков обаче не изключва да има дигитализация в учебните часове – каква да бъде дозата за използва на технологиите в класната стая, колко СТЕМ кабинети да има и как да се използват технологиите за подобряване на учебния процес.

Проф. Галин Цоков пожела успех на всички учители, ученици и родители в началото на учебната година.

Още: "Училищата сами да си решат": Министърът на образованието намекна, че не подкрепя забраната за използване на телефони в час

Старт на учебната година

Проф. Цоков посочи, че за първия учебен ден на всички ученици от 1 до 12 клас ще им бъдат предоставени безплатни учебници. Това, което служебното правителство трябва да довърши е да постави на обществено обсъждане визия за промяна в учебните програми – те са прекалено пренатоварени и не оставят възможност за практически часове.

Според него учениците не трябва да учат, за да си вземат само изпитите за оценки, а да бъдат подготвени за живота. В учебните програми трябва да бъде засилени силните страни на децата спрямо индивидуалните потребности и качества на децата.

Резултатите от матурите и НВО

Проф. Галин Цоков обясни, че матурите и външните оценявания имат за цел да се види доколко функционират училищата в България. Трябва да се помисли затова как НВО трябва да се отдели от определени приемни изпити за едни или други учебни заведения, посочи проф. Цоков. Той защити идеята НВО и малките матури след 4 клас да продължат, но ако се намерят други начини по различни учебни предмети, би могло да се случи и в българската образователна система.

Още: Министърът на образованието поздрави учители и ученици за началото на учебната година (ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес