Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Милиони за образование и проектни програми: Кабинетът с щедри харчове в последния момент

14 август 2024, 17:19 часа • 655 прочитания

С три свои решения правителството задели милиони в образователната сфера развитие на изследователски проекти, за научни изследвания и за обезщетения.

С първото решение кабинетът отпусна 1,1 млн. лв. за развитие на изследователското и проектно-базираното образование на различни нива в средните училища, съобщиха от правителствената пресслужба.

Средствата са предназначени за изпълнение на дейности през първия етап на одобрената от правителството Национална програма „Образование с наука“. Над 5000 ученици с интерес към науката от 150 училища ще могат да се включат в научно¬изследователски проекти съвместно с утвърдени учени. Целта е в училищата да се използва потенциалът на академичните среди в дейности с научно-изследователско, иновационно, педагогическо, аналитично и логистично значение за училищната практика.

Още: Увеличиха докторантските стипендии със задна дата

Програмата ще подкрепи училищата при реализацията на нови и традиционни извънкласни и извънучилищни дейности. Фокусът и е върху развитие и усъвършенстване на съществуващите научни конкурси, летни школи и мрежи от малки научно¬изследователски общности. Ще има възможност за създаване на стажантски програми с научно-изследователски и иновативен характер за ученици, на мултимедийно съдържание за целите на образователния процес и др.

Програмата ще се изпълнява на три етапа в периода 2024 - 2028 г. Целта е да се развитие на изследователското и проектно-базираното образование, да се подкрепят поне 1000 учители при неговото прилагане, както и да има по-активно включване на музеите, обсерваториите и планетариумите в предоставянето на образователни ресурси. Ще се осигури и подкрепа от академичния сектор на училищните STEM центрове.

Още: След материал на Actualno.com за европари за образование: Главчев нареди проверка

С второто решение Министерският съвет одобри 2 835 000 лв. за провеждането на конкурс и финансиране на първи етап на проектите по Национална научна програма „Върхови изследвания и хора за развитие на европейска наука – 2024“ (ННП ВИХРЕН - 2024) през настоящата година.

Програмата ще се изпълнява на конкурсен принцип от Фонд „Научни изследвания“. Срокът на изпълнение е 8 години, а общият бюджет - 14 175 000 лв. Дългосрочната й цел е значително повишаване па качеството на човешките ресурси за провеждане на научни изследвания в България на най-високо ниво.

Още: "Да не кажат, че сме се скрили": Още милиони за висшето образование от служебния кабинет

С реализирането на проектите по програмата ще бъдат подпомогнати перспективни учени в дадена област, които да работят заедно по научни проблеми с широко международно и национално значение, ръководени от водещ изследовател по правилата на европейските научни програми.

И още - с друго решение правителството отпусна 48 695 035 лв. за финансово осигуряване на дейности по Национална програма „Оптимизиране на вътрешната структура на персонала“ за 2024 година. Средствата са за изплащане на обезщетения за месеците май - юни 2024 г. при намаляване на числеността на персонала в образователните институции в резултат на промяна на структурата или състава му, както и при прекратяване на трудовите правоотношения на друго основание.

Още: "Какво става в ЦРЧР?": Младежкият сектор с призив към властта след разследване на Actualno за евромилиони за образование (СНИМКИ)

Финансирането е за сметка на разчетените разходи за национални програми за развитие на образованието за 2024 г. по бюджета на МОН и за сметка на предвидените разходи по ценралния бюджет за национални програми за развитие на образованието за 2024 г.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес