Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кунева: Няма как образователната реформа да се случи с романтика, трябват пари

14 септември 2016, 10:46 часа • 811 прочитания

Няма как образователната реформа да се случи с романтика и красиви стихове за учителя, трябват пари. Това каза в предаването „Всички в час“ на Радио „Фокус“ вицепремиерът и просветен министър Меглена Кунева. По думите й образованието е не просто тема на властта, а на нацията и е важно да се знае как ще се развива в следващите 25 години.

„Защото бяхме стигнали донякъде и бюджетът за образование се увеличаваше, след което замръзна и след това започна да слиза надолу. Това е недопустимо. Ако сме си казали, че бюджетът за образование ще бъде определен процент от БВП, този процент в никакъв случай, при никакви обстоятелства, при което и да е правителство, не може дори да остане същият, какво ли остава да се намалява. Защото това означава, че лъжеш очакванията на хората, които са повярвали, че образованието е приоритет на нацията. Те не могат да планират живота си, нито професионалната си реализация, ако щете не могат да планират и семейния си живот. А образованието не се работи без дух“, коментира Меглена Кунева.

Ако този дух изчезне, няма да има доверие, а то е основополагащо, за да има напредък в образователната сфера, добави министърът. Парите за просвета са трудни, защото е нужно търпение, за да дадат резултати, каза още Кунева. Тя подчерта, че държи на политическия си избор учителят да бъде в центъра на реформата.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес