Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Клисарова: Целта ни е отпадналите ученици да са по-малко от 12%

16 март 2014, 17:02 часа • 33362 прочитания

Амбицията ни е отпадналите ученици, от училище, да са по-малко от 12 %. Това каза пред журналисти в „Боровец” министърът на образованието и науката Анелия Клисарова, предаде „Фокус”.

„Когато дете отпадне от училище в 4-ти, в 6-ти клас и успеем да го върнем с 1-2 години разлика, не се отразява лоши на класа и на начина на обучение. Има млади хора, които по една или друга причина са отпаднали от училище, навършили са определена възраст. Много е трудно например да върнеш 15-годишно дете във втори клас и да е със 7-годишни деца. Т.нар. училище „Втори шанс” ще бъде в няколко посоки – за вече навършили и работят, но искат да завършат средното си образование, отпадналите могат да бъдат и по индивидуален план. Даваме втори шанс на хората, които са отпаднали, да повишат своето образование”, посочи министър Клисарова.

Тя обясни, че обучението може да е неделно и дистанционно. „Искаме да има много писти, за да могат се включат повече хора”, заяви тя.

„Много важна е ролята на бизнеса, защото ако младите хора знаят, че като завършат, ще имат възможност веднага да започнат работа, биха избрали професия, където първото им работно място е много по-сигурно. Очакваме от страна на бизнеса предложения за професии и възможност за стипендии и от бизнеса”, уточни Анелия Клисарова.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес