Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Допълнителните дати за матури за седмокласниците са ясни

17 юли 2024, 16:31 часа • 678 прочитания

Допълнителните дати за матури за седмокласниците вече са ясни, стана ясно от съобщение на Министерството на образованието и науката (МОН). 

Кога са изпитите?

На 18 юли ще бъде националното външно оценяване по български език и литератур На 19 юли е това по математика. 

По инициатива на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков тази година е първата, в която се определя допълнителна дата за националните външни оценявания в 4., 10. и 7. клас за ученици, които по обективни причини не са успели да се явят на редовните.

Заявления за явяване на допълнителна дата подадоха трима четвъртокласници, които вече положиха изпитите на 24 юни (български език и литература) и 25 юни (математика). Те бяха от София-област, Враца и Шумен. За националното външно оценяване в 10. клас не бяха подадени заявления. ОЩЕ: Матурата след 7. клас: По-високи резултати по математика, нивото по БЕЛ се запазва

Колко седмокласници ще се явят на матура?

15 седмокласници от осем области на страната са подали заявления за явяване на допълнителните дати за национално външно оценяване.

Изпити ще положат деца, които са били в карантина или в болница в София-град (4), София-област (1), Враца (1), Пловдив(2), Хасково (1) , Ямбол (2), Благоевград (1) и Бургас(3).

Подадените заявления след 7. клас по български език и литература са 13, а по математика – 10. Част от учениците ще положат и двата изпита, а други ще се явят само на един.

Редът на провеждане на матурите

Националните външни оценявания утре и в петък ще се проведат по същия ред като тези на редовните дати. Началото е 9:00 часа в училището, в което учи ученикът. Резултатите ще бъдат обявени на 23 юли, а подаването на заявления за кандидатстване в гимназиите на 25 и 26 юли.

За тези ученици ще бъде направено отделно класиране, съобразно свободните места, което ще бъде обявено на 12 август. Ако такива няма учениците ще се приемат над държавния-план прием в съответствие с бала, който са постигнали и физическата среда в училището. ОЩЕ: Отговорите на външното оценяване за 7. клас по български език и литература за 2024 г.

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес