Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

11 години по-късно: Сагата със сградата на НГДЕК на Женския пазар продължава

18 септември 2024, 10:36 часа • 492 прочитания

Нередностите, свързани със сградата на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) на ул. Св. Св Кирил и Методий № 64 продължава вече 11 години.

Деца от Класическата гимназия бяха нападнати на метри от училището, ръководство ги съветва да не правят от мухата слон

Няма ремонт

Още: Съмнения за обективност и при новите конкурси за училищни директори

И до днес не е извършен необходимият сериозен ремонт на сградата, намираща се в близост до опасния район на Женския пазар, в която се обучават част от учениците. 

Ръководството

За разлика от преди сега ръководството на гимназията е недоволно от забавилите се ремонтни дейности. Тогава управляващите училището твърдяха, че най-важното е децата да учат в централна част на столицата.

Директорът на НГДЕК: В медиите се изговориха много измислици за мен и Класическата гимназия

"Това забавяне е една тъжна илюстрация на отношението на всякакви институции спрямо българското образование и култура в лицето на това училище, което повече от 30 години няма подходящо място за учебния процес", заяви пред БНТ зам.-директорът на гимназията Тодор Джонев.

Средствата за ремонта

Средствата за ремонта са заложени в бюджета на Столична община тази година и ако не стартира процедурата трябва да започне отначало. Затова зам.-директорът призова да няма забавяне на поръчката.

Още: Да лишиш цял клас от достъп до училище: Възпитаникът на НГДЕК Петър Сомлев в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Общината

Още: Ученици-доносници, полицейски разпити, униформи за 700 лв.: Недоволството в НГДЕК в София ескалира

"Наистина има голямо забавяне на ремонта на това училище. Още от далечната 2017 година е подготвен проект да бъде ремонтирана сградата на бившото 13-то училище в район "Възраждане". Има издадено разрешение от 2018 година и от тогава досега нещата явно не са се случвали по правния начин. След като стъпихме в управление - приоритетно за нас беше подобряване на образователната инфраструктура, започнахме и с това училище и обявихме в началото на юли обществена поръчка. В момента има комисия, която ще разгледа входящите оферти за ремонт на училището. Има и входяща жалба от трета страна. Очакваме края на септември да има произнасяне на ВАС и след това стартиране на строителните дейности", обясни кметът на район "Възраждане" Станислав Илиев.

Срокът да изпълнение е 400 дни. Това означава, че по всяка вероятност сградата ще бъде ремонтирана през 2026 г.

Ето защо родители на деца от НГДЕК смятат сградата на 13 ОУ за опасна

Опасна за преминаващите

Припомняме, че въпросът за състоянието на сградата на училището, намираща се в близост до Женския пазар разтревожи родители на ученици още през 2013 година. Стотици деца учеха там (както и през миналата учебна година), въпреки, че през септември 2013 г. Столична община връчва на министъра протокол, че сградата на ул.”Кирил и Методий” е опасна и се нуждае от сериозен ремонт. Представен му е и технически паспорт на сградата, който също свидетелства за плачевното ѝ състояние.

Делото

Родителите заведоха дело и Върховният административен съд (ВАС) отмени Заповед № РД 09 – 95/21.02.2014 г. на бившия министър на културата Петър Стоянович, с която той настани близо 500 ученици от Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) в опасната за живота и здравето им сграда на ул. Св. Св Кирил и Методий № 64. 

Родителска среща прерасна в скандал пред НГДЕК

Решението

В своето решение съдът отбеляза, че "еднопосочно всички доказателства, ведно с гласните такива, сочат, че сградата е била непригодна за използване на училищна сграда, считано от 30.09.2013 г., когато са настанени учениците, доколкото състоянието ѝ в техническо и хигиенно отношение не е позволявало такова използване.... Описаното по-горе състояние на сградата за посочения период, безспорно и очевидно застрашава живота и здравето на децата /ученици в училището/, както и техните учители."

Освен това съдът е установил "трайно бездействие за привеждане на сградата в съответствие с целите, за които се предоставя".

ВАС: Петър Стоянович е позволил 500 деца да учат в опасна за живота им сграда

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес