Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зърнопроизводителите са на загуба: Причините - сушата и липсата на напояване

03 септември 2024, 07:31 часа • 804 прочитания

Загубите тепърва ще се изчисляват, но ще бъдат за стотици хиляди лева. Това каза в сутрешния блок на БНТ земеделският производител Станимир Станчев във връзка със загубите на зърнопроизводителите този сезон.

От думите му стана ясно, че най-вече са засегнати зърнопроизводителите в посока Русе - Силистра. "Добивите се движат масово между 200  и 300 кг.", отбеляза Станчев.  

"Сушата е основен проблем. Второто е липса на напояване в България като цяло. Има колеги, които са си решили частично проблема, като напояват с кладенци техни полета, но това не е глобално решение", смята той. 

Цената на царевицата

Той коментира и дали тези загуби ще се отразят на цената на царевицата, отбелязвайки, че тя е борсова стока. "Това, че имаме ниски добовии, не значи, че цената на борсата ще се качи. Към този момент цената на царевицата не се е променила драстично в сравнение с миналата година", каза Станчев. 

На въпрос дали ще има внос на царевица, Станчев посочи, че това ще могат да кажат  препработвателите. "Те ще бъдат основно засегнати. Към този момент има региони, където са и по-добре нещата. Могат и да покрият. Освен това има резерви от миналата година. Не мисля, че ще се отрази кой знае колко на крайното потребление", добави земеделският производител. ОЩЕ: Какви държавни пари ще получат зърнопроизводителите: Разбивка

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес