Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо депозитната система е най-прекият път към изпълнението на европейските цели за рециклиране на опаковки

10 юли 2023, 15:26 часа • 1070 прочитания

През последния месец една от най-обсъжданите дискусии в Европейския парламент е за новия Регламент на Европейския съюз за опаковки и отпадъци от опаковки, който касае пряко и България. Ще успее ли да определи правилния курс за изцяло кръгова икономика в ЕС, обединен ли е секторът на производителите и има ли вече обща идея за национална депозитна система у нас?

Жана Величкова, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки (АПБНП) – водещата организация в така наречената „задължена индустрия“ по този процес, коментира: „Увеличаването на процента на рециклиран материал, което се обсъжда в момента, е приветствано от индустрията ни, защото напълно съвпада с нашите амбиции и цели. Още преди да се направят промените, безалкохолната и бутилиращата вода индустрия в Европа и в България вече се бяхме устремили към изцяло кръгови опаковки - при нас крайната цел е рециклираният материал да е 100%, т.е. опаковките да са напълно кръгови опаковки“.

Според вече приетите европейските цели, най-късно до 2029 г. във всички страни членки трябва да се събират за рециклиране най-малко 90% от РЕТ опаковките за напитки и от 2030 да се влага минимум 30% рециклиран материал в новите бутилки. До 2025 г., като междинна цел, събираемостта трябва да е 77%, а вложеният рециклиран материал - най-малко 25%.

Въпросът не е дали, а как да стигнем дотам и дори по-далеч. Като основна първа стъпка Жана Величкова маркира нуждата от законодателна рамка, която да обезпечи приоритетен достъп на задължената индустрия до рециклирания материал от събраните опаковки, които използва.

През последната година, заради липсата на парламент с дълъг живот, се отчете забавяне на процеса за старт на национална депозитна система на опаковки. Асоциацията обаче продължава активната подготовка и проучвания за най-добрия модел, по който могат да се постигнат европейските цели.

„Даваме подкрепа на организациите за осигуряване на нарастваща събираемост на ценния ресурс, който представляват нашите РЕТ бутилки за напитки. Паралелно инвестираме в проучвания и обследване на всички възможности, основани на най-добрите практики и натрупан опит. Следим иновациите и развитието на технологиите, оценяваме възможностите, които предоставят, пречупено през локалния контекст и с фокус върху националните специфики. Работим за системно решение, което едновременно да има екологични ползи, да постига икономически ефекти, и да обезпечава дългосрочно интереса на хората като потребители и обществото ни като цяло“, казва Величкова.

Неслучайно ценният PET материал е във фокуса на подготовката за депозитна система - в момента в света се води „битка“ за него като най-търсен, събиран и рециклиран материал със свойството да се рециклира многократно.

„Именно РЕТ бутилките, в които предлагаме безалкохолни напитки и вода са 100% рециклируеми и с най-висок стандарт качество за контакт с храни. Не трябва да се допускат практики, в които ценният материал да не бъде усвояван в страната, както и да се използва за приложения, които не изискват такова високо качество. От това ще загуби не само българският бизнес, но и потребителите, защото вносът на PET (рециклиран РЕТ) материал ще оскъпи значително крайния продукт и ще постави под риск малките и средни предприятия, които са преобладаващи в нашия сектор. За нас е важно продуктите ни да останат достъпни за хората и всяка стъпка и процес да е в тяхна полза“, подчертава Величкова.

За да достигне до извода коя е най-добрата депозитна система за България, Асоциацията черпи опит "от първа ръка" от много държави. Но всяка система има своите нюанси и е важно да бъдат отчетени националните специфики. А в България част от тях са изключително големият брой търговски обекти и преобладаващият дял на реализация на напитките именно в малките търговски обекти.  

А защо е толкова важно да изградим работеща депозитна система у нас и каква е причината вече над 10 държави в ЕС да са приложили такъв модел за рециклиране и постигат средна събираемост на опаковки над 80%? Основният отговор е, че депозитната система е най-прекият път за постигане на кръгова икономика при опаковките не само в България, а в Европа като цяло.

Затова от АПБНБ очакват подкрепа и диалог с държавата и останалите партньори и съмишленици, за да се създаде рамката за работещ механизъм, чрез който материалът да бъде събиран, рециклиран и влаган обратно в производството в България.

„Като представител на задължената индустрия, АПБНБ сме в готовност да поемем своята отговорност в проектирането и реализирането най-добрата и инклузивна депозитна система за България, която генерира екологични икономически и социални ползи за страната ни. Единични проекти, които са извън единната, законово регламентирана национална система, потенциално крият много рискове, като липса на прозрачност, какво се случва след това с предадените опаковки и др. Като движеща сила в този процес искаме да подадем ръка на регулатора, за да се справим заедно“, казва Величкова.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес