Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Запазва ли златото рекордно високата си цена?

26 август 2024, 15:01 часа • 1167 прочитания

Цената на златото остава рекордно висока в днешната търговия, подкрепена от слабия долар и ниската доходност на американските облигации, след като в петък председателят на Управлението за федерален резерв на САЩ Джером Пауъл потвърди, че през септември може да се очаква намаление на лихвените проценти, предаде Си Ен Би Си.

Цената 

Спот цената на златото достигна малко над 2511 долара за тройунция рано тази сутрин, след като в предходната сесия скочи с над 1 на сто.

Още: Невиждана цена: Златно кюлче вече струва над милион долара

Американските златни фючърси запазиха ниво от 2546 долара за тройунция.

Пауъл посочи в петък, че неминуемо лихвите ще започнат да намаляват и отбеляза, че допълнително отслабване на трудовия пазар би било нежелателно.

Доларът е на 13-месечно дъно

Доларът се търгува на 13-месечно дъно, което прави златото по-евтино за опериращите с други валути, а доходността на 10-годишните американски облигации също спадна.

Още: Курсът на еврото докосва нова граница спрямо долара

"Златото ще остане привлекателно за инвеститорите, докато доларът остава слаб, а ако облигациите не повишат доходността си, можем да очакваме да прехвърли границата от 2550 долара за тройунция", посочва Тим Уотърър, главен пазарен анализатор към KCM Trade.

Другите благородни метали

За разлика от златото, другите благородни метали поевтиняват. Спот цената на среброто губи 0,4 на сто до 29,70 долара за тройунция.

Цената на платината спада с 0,5 на сто до 967,88 долара за тройунция, а на паладият - с 0,8 на сто до 954,92 долара за тройунция.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес