Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всеки четвърти работодател в България ще увеличава персонала си

14 март 2017, 11:30 часа • 1613 прочитания

Добри новини за пазара на труда у нас - 24% от работодателите планират да наемат нови служители през следващите три месеца. Броят им нараства с 10 на сто в сравнение с първото тримесечие на годината.

Само 4% от шефовете ще намаляват персонала си, а 69% не очакват промяна на числеността на служителите. Останалите три процента от работодателите не са сигурни относно своите намерения за наемане. Коригирана спрямо сезонните колебания, нетната прогноза за заетостта е +13% - увеличение от един процент на тримесечна и годишна база. Това сочи Обзорното изследване на ManpowerGroup за заетостта.

В национален мащаб работодателите от всички 10 индустриални сектора очакват да увеличат заетостта през следващите три месеца. Според прогнозите им пазарът на труда ще бъде най-активен в сектора на производството (+26%) и търговията на едро и дребно (+23%), в които се отчита най-силното темпо на наемане от началото на изследването през първото тримесечие на 2011 г.

Най-силен пазар на труда се очаква в Пловдив, където работодателите отчитат най-оптимистичната прогноза от началото на изследването. Солидната нетна прогноза за заетостта в региона от +23% показва подобрение от 8 и 10 процентни пункта спрямо първото тримесечие на 2017 г. и второто тримесечие на 2016 г. Работодателите в София споделят стабилен пазар на труда с прогноза от +16%, докато прогнозата за Варна е +9%. Работодателите в Русе и Бургас отчитат най-предпазливите намерения за наемане на служители с прогнози от съответно +6% и +5%.

Още подробности за тенденциите на пазара на труда прочетете в Expert.bg.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес