Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Твърдения: "Боташ" е отхвърлила искането на България за преразглеждане на газовия договор

07 август 2024, 10:28 часа • 2280 прочитания

Турският газов оператор "Боташ" е предупредил за сериозни последици за България, ако не се плати по 13-годишното споразумение. Това пише БГНЕС, позовавайки се на анализ на ICIS.

Енергийният експерт и бивш наш посланик в Москва Илиян Василев също твърди, че е видял писмото на турската компания по въпроса.

Още: През България: Турция иска да увеличи износа на газ за Европа

Неустойка

Неустойката в споразумението може да доведе до това "Булгаргаз" да плати над 2,3 млрд. долара за резервиран капацитет, независимо дали го използва или не.

Българският парламент вече призова "Булгаргаз" и "Боташ" да преразгледат условията на сделката на фона на опасенията за финансовото състояние на историческия оператор. Според БГНЕС ICIS казва, че турският газов оператор "Боташ" е отхвърлил призивите за предоговаряне на спорната сделка с българския си държавен партньор "Булгаргаз". Къде точно е този анализ обаче Actualno.com не успя да открие.

В писмо, изпратено от "Боташ" до българската държавна компания миналия месец и видяно от ICIS, турската компания заяви, че всеки провал от страна на "Булгаргаз" да извърши многомилиардни плащания като част от 13-годишно споразумение ще има "сериозни последици". Въпросното писмо беше публикувано от българската група BG Elves. "Боташ" заявява, че предложените изменения на сроковия лист, подписан от двете страни на 30 декември 2022 г., ще "нарушат фундаменталната динамика на споразумението и ще направят изпълнението му неизпълнимо за "Боташ".

Още: "Булгаргаз" вече може да предлага прехвърляне на част от правата по споразумението с "Боташ" на трети страни

Условията на спорната сделка, които бяха разкрити за първи път от ICIS през юли 2023 г., изискват от "Булгаргаз" да резервира и заплати преносен капацитет от българската страна на граничния пункт Странджа-Малкочлар с Турция. По силата на сделката "Булгаргаз" очаква да си осигури газ по турски тръбопроводи или терминали за втечнен природен газ, който турският оператор "Боташ" ще доставя на България в граничната точка Странджа-Малкочлар по Трансбалканския маршрут.

Капацитетът за влизане на границата възлиза на 106,4 GWh/ден от българската страна на точката на свързване Странджа-Малкочлар и ще бъде разделен наполовина за срока на 13-годишната сделка. Половината от общия наличен капацитет, или 53,2 GWh/ден, ще бъде резервиран от "Булгаргаз" за него, независимо дали го използва или не. Останалата половина принадлежи на "Боташ", който може да я преотдава на трети страни - по неясно публично какви критерии.

По силата на сделката се очаква "Булгаргаз" да плати 2,34 млрд. долара за капацитета, дори и да не го използва.

"Булгаргаз" поиска преразглеждане на срочния договор с "Боташ" от декември 2022 г. след парламентарно разследване на сделката, поради опасения, че условията ще поставят компанията и българския енергиен сектор в несигурно финансово положение.

Още: Баламосват ни с тока: А защо плащаме по 1 млн. лв. дневно на Турция за газ, който не вземаме?

Промени на пазара?

В писмото "Боташ" също така отхвърляла твърденията на "Булгаргаз", че предоговарянето ще бъде необходимо, за да се съобрази с "промените на пазара", като заявява, че аргументите на българския оператор не са обосновани.

"Бихме искали да отбележим, че не са настъпили никакви радикални промени на пазара, които да надхвърлят това, което страните разумно биха очаквали при сключването на Term Sheet", се казва в писмото на "Боташ" от 17 юли 2024 г.

"Боташ" заявява, че се е "постарала да се съобрази в максимална степен с исканията на "Булгаргаз" за допълнителна финансова и оперативна гъвкавост. "Постигнато е общо разбиране за определени механизми, които могат да бъдат постигнати и които могат да подобрят способността на "Булгаргаз" да управлява доставките и финансите си, без да нарушават общите очаквания за приходите на "Боташ", казва турската компания.

Тя съобщила още, че исканията на "Булгаргаз" за преговори, представени в писмо от 4 юли 2024 г., "не отчитат обширните дискусии и взаимните усилия, които се провеждат между нашите компании и министерства".

Нито от "Боташ", нито от "Булгаргаз" има официално изявление до момента.

Още: Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес