Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръгва високоскоростен влак между Париж и Берлин

30 септември 2024, 14:25 часа • 383 прочитания

Високоскоростен влак ще свърже Париж с Берлин. Очаква се той да влезе в експлоатация още през декември и е началният етап от идеята за интегрирана железопътна Европа - основен приоритет на Европейския съюз, съобщи Франс прес.

Още: Германските вагони на БДЖ тръгват по нова дестинация

"През идните години трябва да се даде приоритет на планирането, финансирането и изпълнението на основен план за свързване на европейските столици с високоскоростни влакове", пише бившият италиански премиер Енрико Лета - автор на доклад за европейския единен пазар от април тази година.

План за жп свързване

"Железопътната система на 21-ви век е европейска", заяви германският министър на транспорта Фолкер Висинг при откриването на изложението InnoTrans - водещ международен търговски панаир за транспортни технологии, посветен на градския и железопътния транспорт, в Берлин в края на миналата седмица. "Трябва да имаме план за свързване на най-големите градове след откриването на нощната влакова линия Париж-Берлин", допълни той, цитиран от БТА.

"Железопътните компании трябва да изпълнят своята роля. Трябва да оборудваме цялата мрежа със стандартизираната Европейската система за управление на железопътното движение (ERTMS), за да избегнем прекомерната сигнализация", заяви Висинг.

Белгийските железници въвеждат "тихи вагони"

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес