Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябват пари: Мерките на Китай да съживи икономиката си

31 юли 2024, 11:30 часа • 720 прочитания

С оглед влошаващи се важни икономически показатели, китайският финансов министър Ван Вунвей посочи, че Китай ще преразгледа разпределението на постъпленията от т.нар. потребителски данък и ще позволи на местните власти да задържат по-голям дял от тези данъчни приходи. В момента Китай събира потребителския данък въз основа на стойността на производството на дадена, а реформата предвижда оценката да се разшири и да включи стойността при крайното потребление - това значи повече приход, защото крайната цена винаги е по-висока от производствената. Приходите от потребителския данък са 10% от приходите от данъци в Китай.

"Ще разгледаме разделянето на приходите на централните и местните власти и техните способности за събиране и управление на данъци и постепенно ще приложим реформата в опит да разширим източниците на приходи на местните власти и да ги насочим към развитие на среда за подобряване на потреблението", заяви Ван, предаде БТА по информация на "Ройтерс".

Данъчните приходи за китайските общини непрекъснато намаляват поради кризата на китайския имотен пазар. Пекин се надява с данъчна реформа да намали опасенията относно дълговете на местните власти, достигнали 13 трилиона долара и застрашаващи стабилността на финансовата система в Китай.

Още: Цената на петрола: Китай се оказа по-важен от САЩ за интересна промяна

Лоши икономически данни, надежда за промяна

За трети пореден месец промишлената активност в Китай отчита свиване. Специализираният китайски индекс за промишленото производство е 49,4 пункта за юли, 2024 година – число под 50 пункта значи свиване. Стойността е в рамките на предвижданията в анкетата на Bloomberg по въпроса (49,5 пункта), уточнява Financial Times.

През тази година Китай се цели в 5% икономически растеж, но слабото потребление спъва развитието – официално през второто тримесечие китайският икономически растеж беше 4,7%, а прогнозата беше за 5,3% т.е. сериозно разминаване. Индексът само на обема на производството е 50,1 пункта т.е. едва над решаващата граница дали си на плюс или на минус - лоши новини за китайската икономика.

Китай пусна държавни облигации (Rmb1tn) на стойност 138 млрд. долара, за да набере пари за финансиране на инфраструктурни проекти, както и започна програма за изкупуване на "залежали" имоти в опит да съживи ключови икономически сектори. Припомняме, че вчера Политбюро на Китайската комунистическа партия се събра и одобри рамка от спешни икономически мерки – затова и вече има икономически прогнози, че следващите месеци ще са по-добри за китайската икономика, пише South Morning China Post: Икономика: Германия и Унгария потъват, в Китай е още по-зле - компартията със спешни мерки

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес