Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тревожни новини за търговията на дребно в Германия

07 октомври 2024, 11:21 часа • 522 прочитания

Бизнес климатът в търговията на дребно в Германия продължава да се влошава през септември. Това показват данни на водещия икономически институт "Ифо".

Индексът на "Ифо", който отразява равнището на доверие на германските компании в сектора на търговията на дребно в състоянието на бизнеса им, спада до -25,6 пункта през септември спрямо -23,1 пункта през август.

Търговците са песимисти 

Търговците на дребно са особено загрижени за настоящата бизнес ситуация в страната и станаха по-песимистични по отношение на идните месеци, показват данните на "Ифо", цитирани от БТА.

Още: Инфлацията в Германия спадна неочаквано много

"Потребителите са неспокойни относно средата на икономическата политика. Това означава, че не може да се очаква по-нататъшен динамичен растеж на частните потребителски разходи до края на 2024 г.", заяви Патрик Хьопнер, експерт към мюнхенския институт.

Автокъщите и търговците на мебели в Германия отчитат значително по-неблагоприятна бизнес ситуация. Продавачите на дрехи, мебели и обзавеждане и магазините от типа "направи си сам" оценяват бизнес ситуацията като по-неблагоприятна от търговията на дребно като цяло. За разлика от тях, търговците на дребно на велосипеди и храни, както и търговците на дребно на потребителска електроника, отчитат подобрение в бизнес ситуацията.

"По-малко търговци очакват повишения на цените. Те са по-предпазливи в плановете си за наемане на персонал. В преобладаващо трудна бизнес среда търговците на дребно виждат все по-малко възможности за повишаване на цените. Заетостта също ще спадне, вместо да се повиши в краткосрочен план", каза Хьопнер. Освен това много търговци на дребно намират запасите си за твърде високи и планират да намалят поръчките си за стоки, допълни експертът.

Още: Компаниите в Германия обмислят съкращения

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес