Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Служебният кабинет ще предложи взимане на нов заем до 4,5 млрд. лв.

26 септември 2014, 18:49 часа • 24785 прочитания

Проектът на актуализация на държавния бюджет, който се подготвя от служебното правителство предвижда нов заем до 4,5 милиарда лева. Официално проектът ще бъде представен в понеделник.

Финансовата рамка, която служебният кабинет ще завещае на следващия парламент, предвижда дефицит над 4% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това означава, че дупката в държавната хазна ще е над 3 милиарда лева, а не както е заложено – от 1,5 млрд, информира bTV.

Новият държавен дълг ще трябва да покрие по-голямата дупка в хазната, да осигури буфер за пенсиите през януари. Предвижда се и рефинансиране на дълга от края на юни в подкрепа на банковата система с 1 милиард лева.

В сметката не са включени допълнителни пари за Корпоративна търговска банка. В нея обаче попадат още пари за заплати в системата на МВР, както и 100 млн. за НЗОК.

По-рано днес служебният премиер Георги Близнашки обяви, че все още не се е запознал с критиките на Европейската комисия, която вчера съобщи, че започва наказателна процедура срещу България заради КТБ.

На въпрос дали в проекта за актуализация на държавния бюджет се предвиждат пари за КТБ и банковата система, служебният премиер каза, че в момента се работи по ревизията и в началото на следващата седмица проектът ще бъде обсъден.

„Предполагам, че ще има и такива средства. Все още не съм видял текста, все още министърът на финансите не е представил проекта пред правителството. Необходимо е и Народно събрание, за да се внесе проектът за актуализацията”, подчерта Близнашки.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес