Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Служебният кабинет одобри над 190 млн. лв. за общините

02 октомври 2024, 17:08 часа • 268 прочитания

Служебният кабинет е одобрил над 190 млн. лв. по бюджетите на общините за 2024 г., става ясно от съобщение на правителствената информационна служба.

Решението идва след актуализирането на Инвестиционната програма за общинските проекти, което се случи след промени в държавния бюджет, което бе едно от последните инициативи на 50-ото Народно събрание преди да прекъсне работа заради предизборната кампания. 

За какво са средствата?

Отпуснатите средства от правителството са за обезпечаването на предстоящи плащания до края на месец септември по сключени договори за изпълнение на Инвестиционната програма за национални проекти, както и за потенциални плащания до края на месеца по приключили вече обществени поръчки, по които предстои сключването на договор и плащане. ОЩЕ: Бюджетната комисия одобри промени в капиталовата програма за общините

Нов подход

Тази година със Закона за бюджета капиталовите разходи по отделните бюджети на първостепенните разпоредители с бюджет по държавния бюджет за периода 2024-2026 г. са изведени в обособен ресурс в централния бюджет.

Новият подход за капиталовите разходи дава възможност проектите, които са с готовност за незабавна реализация, да получават своевременно необходимите средства от централния бюджет. Целта е постигане на по-добро планиране и разходване на капиталовите разходи, както и по-висока ефективност и прозрачност при изпълнението на инвестиционните програми. ОЩЕ: Асен Василев алармира: МРРБ не отпуска авансово пари на общините

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес