Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Следваща стъпка за АЕЦ "Козлодуй" с Южна Корея, търсим и съдействие за ПАВЕЦ Чаира

30 август 2024, 12:01 часа • 5041 прочитания

На днешното заседание на Министерския съвет беше одобрено подписването на три изключително важни стратегически документа за сътрудничество в сферата на енергетиката.

Това съобщи на брифинг в "Дондуков 1" служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. Той каза, че първият документ визира сътрудничество между България и Република Корея в рамките на енергийния сектор  и развитието на сътрудничеството в сферата на ядрената енергетика, възобновяемите източници на енергия, включително и природния газ.

Министърът напомни, че с решение на Народното събрание южнокорейската компания "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" беше обявена за изпълнител на проекта за изграждането на седми и осми блок на АЕЦ „Козлодуй“ с технологията AP1000 на "Уестингхаус". "Този проект на меморандум, който беше одобрен и бях упълномощен да подпиша, ще даде възможност за задълбочаване на сътрудничеството между двете държави и осигуряване на съответната институционална подкрепа", посочи Малинов.

Още: Държавата не се е разбързала с план за хранилището за ядрени отпадъци

"На второ място, бях упълномощен да подпиша съвместно споразумение с министъра на икономиката, търговията и промишлеността за развитие на сътрудничеството в енергетиката между двете държави, като основен акцент ще бъде природният газ и ядрената енергетика, но и развитие на сътрудничеството на корпоративно ниво в сферата на хидроенергетиката и по-точно отношение на най-голямото съоръжение за съхраняване на енергия на Балканския полуостров – ПАВЕЦ "Чаира", заяви още Малинов.

На трето място беше одобрено предложение от германския министър Хабек за подписване на съвместна декларация за задълбочаване на отношенията между България и Германия в сферата на възобновяемите източници, водорода и създаването на зелени коридори за пренос на енергия от възобновяеми източници и пренос на водород от региона на България към Централна Европа и към Германия, добави енергийният министър.

Още: Няма измама в разширението на Чирен: Говори енергийният министър

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес