Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рязък завой и премината психологическа граница в цената на петрола: Смъртта на деца не повлия

30 юли 2024, 08:22 часа • 1329 прочитания

Страховете от нова ескалация и по-голяма открита война в Близкия изток, този път между Израел и ливанската шиитска терористична групировка "Хизбула", не оказаха влияние върху петролните пазари в началото на седмицата. Убийството на 12 деца след обстрел, за който "Хизбула" бяха посочени като отговорни, не доведе дългосрочно до по-скъп петрол, напротив: Скорошна война между Израел и "Хизбула": Оценка от проф. Чуков

И европейският сорт петрол "Брент", и американският лек суров петрол WTI, поевтиняха с по 1,35 долара на барел, което е съответно 1,66% и 1,75% по-евтино. На годишна база, цената на "Брент"-а е 3,6% по-висока, а тази на WTI – 5,8%. Така сега доставките на „Брент“ за септември струват 79,78 долара за барел т.е. под психологическата граница от 80 долара, а WTI - 75,81 долара за барел, съобщава CNBC.

Всичко това доведе до поевтиняване на бензина с доставка за август в САЩ – 4 цента по-ниска цена на галон (около 3,6 литра) и сега цената е вече 2,41 долара. Това е обаче 14,9% по-скъпо на годишна база.

Според Хелима Крофт, анализатор в RBC Capital, петролните пазари не се трогват толкова лесно от Близкия изток – заради случилото се след ракетния обстрел на Иран срещу Израел, което не доведе до широкомащабна война. На този фон обстрелът по футболното игрище в Северен Израел явно е считано за по-малко като мащаб рисково събитие от търговците.

Още: Близкият изток отново е решаващ за цената на петрола

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес