Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Приеха новия бюджет на София, Паргов го разкритикува

12 февруари 2015, 13:33 часа • 15524 прочитания

Бюджетът на гр. София, предложен от ГЕРБ, бе приет от Столичния общински съвет. Той е в размер на 1,49 млрд.лв. От общо 61 гласували общински съветници, 46 бяха "за", 14 гласуваха "против" и един общински съветник се въздържа. От БСП обаче отново потвърдиха, че са против този бюджет, предаде БГНЕС. 

Преди това столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че с този бюджет продължават строителството на детски градини, като за тази година се предвижда завършването на нови 8 детски градини и старта на строителството на още 8. Фандъкова изрази позиция, че бюджетът на Столична община за 2015 г. ще бъде балансиран, реалистичен и ще осигурява устойчиви инвестиции за общината. Тя изтъкна, че през тази година, благодарение на този бюджет ще се направи връзката с метрото между летището и Централна жп гара и автогара, очаква се до края на годината да заработи и заводът за отпадъци.

БСП няма да подкрепи поредния бюджет на ГЕРБ за София. Причината не е, че ние сме леви, а те десни и така е прието, а защото имаме своите аргументи за развитието на града, които не отговарят на техните виждания. Това заяви пред журналисти Калоян Паргов, зам. -председател на групата на БСП в Столичния общински съвет.

Според Паргов съществуват дисбаланси в София - град, който се развива на две скорости - на богатия център, в който изливаме милиони и бедната потънала в мизерия периферия. По думите му София не е само големи булеварди и красив център, а множество вътрешноквартални улици, които са в много лошо състояние. Паргов смята, че е невъзможно столичната администрация адекватно да се възползва от активите, които притежава като например рекламата. От БСП са на мнение, че тя би донесла милиони левове приходи, които биха могли да се насочат към решаването на редица проблеми. Хаосът в рекламата от години е налице и все още не са премахнати незаконните рекламни билбордове, каза той.

Притеснителен е и начинът, по който се харчат парите на столичани, посочи Паргов. Той даде за пример обществената поръчка, обявена публично в Агенцията за обществените поръчки, свързана с 24-часово отразяване на дейността на Столичната община и на столичния кмет.

Председателят на групата на БСП в общинския съвет Милка Христова коментира, че хубавите неща в София се виждат, а ролята на опозицията в общината е да посочи слабите неща. Огромната инвестиционна програма е над 750 млн. лв., но ни притеснява размерът на нейното изпълнение. Капиталовите разходи са изпълнени на 70%, има 30% неизпъленние, каза Христова. Тя обясни, че основните критики на БСП към бюджета са относно разпределението на средствата в частта, която касае изконни социални дейности - здравеопазване, образование, социални грижи, почистване на улици, паркове и вътрешнокварталната мрежа.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес