Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преди днешния завършек на бюджет 2016, ГЕРБ и БСП успяха да се покарат

02 декември 2015, 08:22 часа • 4475 прочитания

В парламента нямаше никакъв дебат за бюджета, въпреки всички наши опити да провокираме управляващите да говорят. Така депутатът от БСП Корнелия Нинова нападна управляващите след цял ден карамоли по бюджета вчера (1 декември).

Не ние съобщавахме от парламентарната трибуна дали сме си измили ръцете след като сме отишли в тоалетната или не, отвърна заместник-председателят на парламента Димитър Главчев, визирайки Таско Ерменков. Не знам защо колегите от ляво не си изтъкнат приноса за фалита на КТБ – 4 млрд. лева, които можеха да отидат за пенсии, за майчински, както БСП вчера (1 декември) жалеше, добави той.

Не влизам в този тип разговор кой какво направи, не се хвана на въдицата Нинова. 5 млрд. лева или 740 лева нов дълг е финансова нестабилност. Ще имаме с 1% по-малко европари догодина, т.е. свиване на възможностите пред бизнеса. Доходите са замразени, без минималната заплата, а ще има повече харчове. А за КТБ – това е проблем на няколко правителства, не само на БСП, каза Нинова.

Инфлацията догодина ще е 0,5%, а пенсиите и заплатите се увеличават с 2-3%, опонира Главчев с числа. Нов дълг няма, 5-те млрд. ще отидат за рефинансиране на стар дълг и за финансиране на дефицита. През годините намаляваме дефицита, а намален дълг означава да не се поема нов дълг в следващите години. 5-те млрд. лева не са извън 16-те млрд. лева, които определихме през тази година за тригодишен период, добави Главчев.

Дефицитът за тази година беше 2%. С акатуализацията на бюджет 2015 поискаха 3,3% дефицит – не се намалява, не се съгласи Нинова. Тя поиска да се вземат пари от резерва за финансирането на дълга, където имало 12 млрд. лева. Вместо това вземаме дълг с 5%, а в резерва лихвата е 2%, каза Нинова. Когато се вземаше от резерва при предишното наше управление, логиката ви беше друга – че сме опукали резерва, разсмя се Главчев. Когато имате над задължителния минимум, ползвайте, каза Нинова, която обвини ГЕРБ, че били слезли под минимума. На 31 декември не бяхме под минимума, посочи Главчев.

За финал Нинова попита къде ще идат 2 млрд. лева от бюджета, които не са уточнени като специфични бюджетни разходи. Могат да отидат и за образование, отговори Главчев. Това е разликата - те смятат, че могат да прехвърлят в бюджета, ние искаме стриктно икономически подход, възмути се Нинова. Интересно защо не реализирахте тази си визия, като управлявахте, иронизира Главчев.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес