Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полина Карастоянова: Туризмът има незаобиколима нужда от автомагистрала "Черно море"

26 август 2024, 09:03 часа • 1464 прочитания

Имаме абсолютно незаобиколима нужда от автомагистрала "Черно море". Това каза в сутрешния блок на бТВ д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

Тя обърна внимание, че страната ни има нужда от връзка между констанца и Истанбул и насърчаване на международните авиокомпании да кацат на летище София, Пловдив, Варна и Бургас.

"Въздушната и пътната инфраструктура са кръвоносната система на туризма", каза Карастоянова. Според нея другото ключово нещо за туризма е да имаме национален бранд. 

Сезонът продължава до октомври

"Септември е чудесен месец за туризъм. Освен двата национални празника, климатично по нашето Черноморие, сезонът вече се удължава. До края на септмеври, дори първите дни на октомври, са чудесни за морска почивка. Възможностите, които нашите туроператори и турагенти предлагат, са чудесни. Все още имаме всички условия и всички добри причини да се радваме на морето до първите дни на октомври", каза Карастоянова. ОЩЕ: Драганов: Морето ни дърпа надолу, но сезонът е във вихъра си

Проф. Георги Рачев, който е заместник-председател на управителния съвет на Българската асоциация на туристическите агенции, коментира, че има голяма вероятност най-после да детронираме 2019 г. от гледна точка на туризма. "Ние все още се борим за стигнем резултатите преди пандемията", коментира той. Проф. Рачев обаче каза, че не така стоят нещата на Балканите. 

Туризмът на Балканите

"Албания не е само хита на Балканския полуостров, то е хит в Еврота и в света. Там има страшни инвестици ии Албания ще стане една съвременна Хърватия на Балканите", добави още проф. Рачев. 

Карастоянова добави, че виждаме лидерство от страна на Албания по отношение на нейната международна експозиция и позициониране. 

Проф. Георги Рачев обърна внимание, че няма как Гърция да не е номер едно за българите, защото там има приблизително около 50 хил. втори домове, вили, къщи, апартаменти, дори каравани. "Тези хора ще пътуват винаги и въпреки маймунската шарка, въпреки не знам си какви страшни комари. Българинът вече знае за какво става дума", смята професорът. ОЩЕ: От чудо на природата в чудовище: Ще оцелее ли Санторини след туристите

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес