Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парите от износ и обемът на износ на руски петрол - рязко надолу

10 юли 2024, 07:08 часа • 1933 прочитания

Седмичният износ на руски петрол падна до най-ниското си ниво от началото на пълномащабната война в Украйна (24.02.22), която беше отприщена от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин.

В седмицата до 7 юли има рязък спад в износа на руски петрол – 18,7 млн. барела износ спрямо 25,66 млн. барела на седмична база т.е. само 25 танкера са били натоварени с руско черно злато за износ зад граница. т.е. най-ниското ниво от последната седмица на януари, 2022 година насам. Руският износ за Азия е надолу – до 2,9 млн. барела дневно, което е най-ниското ниво от над едно тримесечие назад.  Очаква се обаче това да се промени в посока нагоре. През август най-вероятно износът на петрол от Саудитска Арабия за Китай ще е сериозна конкуренция, защото Рияд и Пекин не крият, че ще има увеличение спрямо сегашното ниво. А в посока Европа има руски петролен износ само за Турция – 365 000 барела дневно.

Що се отнася до парите – спечеленото от Русия в първата седмица на юли е 1,44 млрд. долара спрямо 1,92 млрд. долара на седмична база – и това отново е най-ниската стойност от края на януари, 2022 година насам.

Още: Дания обмисля ограничения за руския сенчест флот

Какво крие бъдещето?

Видима причина защо се случва това няма – няма данни за промени в графиците на товарене, които да подсказват ремонти или данни за лошо време, което да пречи на корабоплаването, коментира агенция Bloomberg, която представи данните.

Същевременно най-големите руски петролни компании "Роснефт" и "Лукойл" планират през юли да намалят износа си от Новоросийск (най-голямата руско пристанище в Черно море) с 200 000 барела и то след като рафинериите им в Туапсе и "Норси" заработиха отново след като бяха атакувани няколко пъти от украински дронове.

Още: Свалени дронове, но не точно: Пламна руска петролна база във Волгоградска област (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес