Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пак заплахи от предприятия, че спират да работят заради много скъп ток

03 юли 2019, 13:54 часа • 2711 прочитания

Поредно оплакване заради високата цена на тока на свободния пазар. Става въпрос за три предприятия от системата на "Холдинг Металик".

Според съобщението, машиностроителният завод "Металик" АД - Стара Загора, леярското предприятие "Чугунолеене" - Първомай и "Енергоремонт - Гълъбово" АД - Гълъбово работят с наполовина по-малък капацитет и предупреждават, че ако нещата с цената на тока си останат така, утре, 4 юли, спират работа.

Според Асоциациата на организациите на работодателите в България (АОРБ) цената на тока за днес, 3 юли, през сегмента "Ден напред", е най-високата в Европа. Базовата цена за мегаватчас достигнала 195,40 лв., при цени на офпик и пик - съответно 144,08 лв. и 246,72 лв. Това ценово ниво надхвърля средноевропейското 2 пъти, а спрямо пазарите с най-развити икономики – Германия и Франция превишението е 3 пъти, казват работодателите.

От "Металик" се оплакват, че и предните дни цената на борсовия ток бил над 100 лева за мегават, което също било много скъпо. Това е над три пъти повече от прогнозираните от КЕВР цени на тока на борсата в рамките на 50 - 70 лв. за мегават, казват от предприятието. Какво направи "Металик" при предния такъв случай - припомнете си в този материал!

Работодателите пък питат защо ТЕЦ "Марица изток 2" не излезе на свободния пазар.

"Всъщност на пазара се случи това, за което предупреждавахме в медиите през последните седмици – при настоящите трудности в генерацията на електроенергия от въглища и скъпите емисионни квоти, ако и допълнително се създадат условия за концентрация, респективно контролирано ограничено предлагане, пазарът ще изпитва хроничен недостиг на електроенергия, а цените биха били лесно манипулируеми", оплаква се и АОРБ.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес