Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ОББ и Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ подкрепят млади предприемачи от област Кърджали

18 юли 2024, 16:11 часа • 503 прочитания

В средата на месец юли се състоя заключителното събитие от поредното издание на проекта „Мастърклас за млади предприемачи от регион Кърджали“, който Обединена българска банка реализира в партньорство със Стопанския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски. Проектът е част от стратегията за устойчиво развитие на банката в областта на насърчаване на предприемачеството в страната.

За нас от КВС Group е от изключително значение да подпомагаме и да развиваме предприемачеството в страната. Това е стратегическа цел, която следваме последователно и с всяка следваща година надграждаме постигнатото. Изборът да реализираме този проект, съвместно със Стопанския факултет на Софийския университет изобщо не е случаен. Убедени сме в потенциала на региона и анализите ни показват, че има сериозни възможности за развитие на предприемаческа екосистема, която да доведе до устойчивото развитие на областта, до откриването на нови, иновативни предприятия и бизнеси, до запазване на работните места и жизнеспособността на града, общината и свързаните с тях региони и икономически вериги. Това, което виждаме като активност, идеи и предложения от страна на младите участници в проекта ни изпълва с оптимизъм и ни кара да продължим да инвестираме в него“, сподели д-р Кирил Величков, директор „Европейски проекти и финансови инструменти“ на ОББ и ОББ Интерлийз.

От своя страна доц. д-р Ялъмов фокусира вниманието на глобалната тенденция водещите университети да работят с местните общности и предприемачите, дори и да не са техни студенти или възпитаници. „В инициативата се включиха 17 младежи от област Кърджали под 30 години. Финалистите показаха добър баланс между социално и технологично предприемачество. Надяваме се, че партньорството ни с ОББ ще подпомогне областта да настигне средните нива на предприемаческа активност в страната“  сподели доц. Ялъмов. „Ще продължим да работим с всички, които биха искали, в рамките на следващото издание на Националния конкурс за най-добър младежки стартъп, в който си партнираме с ОББ също.“ допълни той.

Предложените от участниците проекти включваха както идеи, свързани с иновации и дигитализация – разработване на туристически мобилни приложения, създаване на офис за споделена работа и развитие на първото роботоучилище в Кърджали и диверсификация с нови услуги, така и бизнеси с по-традиционна насоченост, като например изработване на изделия от различни видове прежда. Те бяха оценени от жури в състав  Христина Тодорова, управител на клон ОББ, Юмер Юсеин, управител на клон ДЗИ и доц. д-р Теодор Атанасов от Стопански факултет на Софийски университет.

Проектът „Мастърклас за малки предприемачи в Кърджали“ дава възможност на младите и бъдещите предприемачи в града да се срещнат с експерти от банковия сектор и университетски преподаватели от които да почерпят знания и да развият умения за това как да реализират своите идеи и да ги превърнат в успешен бизнес. В рамките на проекта, те можеха да се срещнат с успешни предприемачи и да работят под менторството на представителите на ОББ и Стопанския факултет, като разработят конкретни планове за това как да намерят финансиране, как да изградят своите цели, организационна структура, за да превърнат своята идея в работещ проект. 

ОББ и Стопански факултет си партнират устойчиво за подкрепа на предприемачеството и отговорното управление като през 2023-2024 г. разшириха географския обхват на сътрудничеството си. Като най-голямата банка в България и в област Кърджали, ОББ помага на бизнес клиентите си да стартират, да растат и да защитят финансовото си наследство за бъдещите поколения.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес