Несигурната икономическа среда подкопава оптимизма на бизнеса у нас

1043
Несигурната икономическа среда подкопава оптимизма на бизнеса у нас
Снимка: iStock

Предприемачите в България губят оптимистичните си очаквания за подобрение в бизнес средата в началото на лятото в рязък контраст с нагласите от пролетта, когато в почти всички сфери на икономиката мениджърите бяха оптимистично настроени. Охлаждането на очакванията за бизнес развитието е на фона на нестабилната политическата ситуация и разклатеното икономическо доверие.

Основно неблагоприятни фактори в търговията на дребно и в сектора на услугите влошават бизнес климата през първия летен месец. През юни общият показател на бизнес климата намалява с 0,9 пункта спрямо май (от 25,4% на 24,5%). Несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и недостигът на работна сила продължават да са основните пречки за развитието на бизнеса.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ спада с 2,3 пункта (от 40,6% на 38,3%) в резултат на по-умерените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца също са резервирани.

ОЩЕ: Бизнес климатът в България се подобрява в почти всички сектори през май

Конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и недостигът на работна сила продължават да бъдат основните пречки за развитието на бизнеса. По отношение на продажните цени очакванията на търговците на дребно са за запазване на тяхното ниво в следващите три месеца.

Графика: НСИ

В резултат на неблагоприятните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите 6 месеца през юни съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ пада с 1,2 пункта (от 19,6% на 18,4%). По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като благоприятна, докато очакванията за следващото тримесечие са по-негативни.

Основният фактор, ограничаващ дейността, остава несигурната икономическа среда, посочена от 45% от предприятията. На второ и трето място са конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила. Що се отнася до продажните цени в сектора на услугите мениджърите прогнозират да останат без промяна през следващите три месеца.

Промишлените предприемачи оценяват настоящата производствена активност като понижена, като очакванията им за дейността през следващите три месеца са благоприятни. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ остава на равнището си от предходния месец (от 17,8% на 17,5%).

ОЩЕ: Бизнес климатът в България се подобрява в началото на годината

Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила продължават да бъдат основните проблеми за развитието на бизнеса, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното влияние на първия фактор. По отношение на продажните цени в промишлеността мениджърите не очакват промяна през следващите три месеца.

Според данните на статистиката бизнес климатът в строителството запазва приблизително нивото си от май (от 31,4% на 31%). По мнение на строителните предприемачи настоящата строителната активност се подобрява, но очакванията им за дейността през следващите три месеца са по-резервирани.

Най-сериозните затруднения за дейността остават несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила, цените на материалите и конкуренцията в бранша, като спрямо предходния месец се отчита намаление на отрицателното им въздействие. Относно продажните цени в строителството прогнозите на по-голяма част от мениджърите са да останат без промяна през следващите 3 месеца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КЕВР каза колко ще плащаме за ток и парно

Министър Коритарова: Инвестиционната програма за общински проекти се изпълнява в срок и с ускорени темпове

АПИ изплати на превозвачите 50 млн. лв. държавна помощ

Освободиха директора на Български енергиен холдинг

Инфлацията в САЩ се забави до най-ниския си годишен темп от над 3 години

Може да става за "Козлодуй": БСП иска да не се продава оборудването за АЕЦ "Белене"(ВИДЕО)

Цените на петрола с пореден обрат

Политическа стабилност, eврозона, ОИСР и Шенген – решаващи за българския бизнес

Кристалина Георгиева: САЩ трябва да се справят с дълга въпреки силния растеж

София напредва в класацията на най-добрите градове за живеене в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика