Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАП и Агенция "Митници" щели да съпоставят данни заради анализа на Костов за "Лукойл"

01 юни 2015, 08:36 часа • 6946 прочитания

17 до 20 пъти – с толкова са се увеличили приходите от пътни такси на ГКПП „Капитан Андреево” по думите на шефа на Агенция „Митници” Ваньо Танов.

Увеличението идва след монтиране на допълнителни камери на пропусквателните коридори на митниците, обясни Танов пред Нова телевизия.

Отделно се правят проверки на камионите, при които се махат пломбите, защото „България е гарант на стоката като член на ЕС”, поясни митничар номер едно.

По около 400 автомобила на ден на вход се обработват на ГКПП „Капитан Андреево”. Общо обработените автомобили са 900, но може да стигнат и до 1700 автомобила, ако от турска страна има повече съдействие, смята Танов.

По въпроса с „бойкота” на митническия пункт – версия, която лансира лично на Министерски съвет и Бойко Борисов, Ваньо Танов обясни, че е имало притеснения от митничарите за предстоящи съкращения заради автоматизацията при проверката – затова били демотивирани.

Танов заяви и, че ще има нов началник на митницата в Свиленград – Юлиян Мирков. Припомняме, че на 28 май Танов назначи за началник на Свиленградската митница Георги Костадинов, който бе арестуван при спецакция заради наркотици и после оневинен. Миналата седмица директорът на свиленградската митница Стефан Марашев беше освободен от длъжност, тъй като самият той е заявил, че не разполага с достатъчно капацитет, за да осигури нормалната дейност на граничния пункт.

Знакови случаи

По отношение на „Лукойл” и твърденията на Лабораторията за управление на риска на Иван Костов, Ваньо Танов заяви, че се прави проверка и от НАП, и от Агенция „Митници”. Картината ще е ясна, когато бъдат съпоставени данните и на двете институции – иначе не може, заяви Танов.

Митничар номер едно призна, че действително от Турция са влезли ТИР-ове с приключени транзити – пълни с цигари. Вестник „Преса” съобщи за осем камиона, но Танов не каза намерени ли са тировете.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес