Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 1300 язовира у нас са с висока степен на опасност: Какво прави държавата?

12 август 2024, 13:30 часа • 3263 прочитания

От 2022 г. до 8 август 2024 г. са били осъществени над 14 700 проверки на язовири в България. Съставени са 498 акта за установяване на административно нарушение (АУАН), както и 442 наказателни постановления. От проверените язовири 1377 са класифицирани в първа (висока) степен на потенциална опасност, 426 – във втора, а 144 – в трета (ниска) степен.

Това става ясно от писмен отговор на министъра на икономиката и индустрията Петко Николов. Той отвръща на парламентарен въпрос, зададен му от депутата от ПП-ДБ Мартин Димитров на 30 юли. Народният представител посочва, че собствеността на язовирите у нас е разпръсната между много институции, което създава предпоставки за прехвърляне на отговорности, и иска списък на рисковите язовири, за които са необходими спешни мерки, както и описание на предприетите действия с времеви срок за решаване на проблемите.

Ресорният министър отвръща, че Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" е направила 8647 проверки в горепосочения период, а останалите 6137 са от комисии, назначени от областните управители. В резултат на откритите нарушения са съставени 113 наказателни постановления заради язовирите в риск.

Още: Войната между Доган и Пеевски и милиони в съда: Bird.bg погледна към язовирите

Как един язовир може да бъде опасен?

„Във всеки един момент от експлоатацията на язовирната стена натоварванията се променят и предизвикват различни въздействия върху съоръжението, които при определено съчетание и условия могат да доведат до влошаване на показателите на конструктивната и технологичната сигурност (загуба на обща и местна якост, носеща способност, обща устойчивост, устойчивост на земетръс и др.). Във връзка с протичащите динамични процеси е невъзможно актуалното техническо състояние на даден язовир в определен период да бъде прието за константа, поради което законодателят е предвидил два пъти годишно да се осъществяват технически прегледи на язовирите и да се извършват пробни манипулации с облекчителните им съоръжения от комисии, определени със заповеди на собствениците“, гласи още отговорът на Николов.

Снимка: язовир "Огоста", iStock

През последните години собствениците на язовири (държава, общини, частна собственост) са „дисциплинирани“ по отношение спазването на изискванията, като са „минимизирани случаите на критични събития, настъпили с язовири, вследствие на възникнали технически неизправности и аварии, като доколкото ги има, са в резултат на форсмажорни обстоятелства“, казва още министърът на икономиката.

Самите степени на опасност зависят от възможно най-лошите последици от освобождаването на съхраняваните в язовира води - поради разрушаване или неправилна експлоатация. Комисиите, назначени от областните управители, извършват ежегодно проверки за готовността за безопасна експлоатация на язовирите и съоръженията към тях, класифицирани в първа висока и във втора значителна степен на потенциална опасност. Веднъж на три години се правят проверки на язовирите в трета ниска степен на опасност.

Още: Прокуратура и съд: Няма нарушение в милионните поръчки за ремонт на язовири

Ремонт и реконструкции – само числа, но без реални примери за действия

От 13 юли 2018 г. Държавната консолидационна компания (ДКК) е определена като търговско дружество със 100% държавно участие, което да възлага ремонтите и реконструкциите на язовири – държавна и общинска собственост. Със същото решение е одобрен списък от 414 язовира, на които трябва да се извърши основен ремонт или реконструкция на стените и съоръженията към тях. През август към списъка са добавени още два язовира – „Огоста“ в Община Монтана и „Бели Искър“ в Община Самоков.

Още: Ремонтът на язовир "Огоста" ще струва над 20 млн. лв.

За тези 416 язовира дъщерното дружество на ДКК „Монтажи“ ЕАД, в качеството на изпълнител, е подписало 267 договора за със самата ДКК, в качеството ѝ на възложител. Впоследствие 52 от договорите са прекратени.

Към настоящия момент ДКК е възложила на „Монтажи“ обследването, проектирането и изпълнението на ремонтно-възстановителни дейности по язовирните стени и съоръженията към тях на 267 язовира от одобрения списък. Цялата отпусната сума, която идва от бюджета, е платена авансово – 500 милиона лева. По отношение на 147 язовира от списъка не са предприемани никакви действия за ремонт и реконструкция. Като изключим отпадналите 52 договора, то „Монтажи“ отговаря за 199 язовира. „Реално ремонтно-възстановителни дейности по язовирните стени и съоръженията към тях се осъществяват за 215 язовира“, пише ресорният министър.

Още: Няма ремонт на язовири, няма ги и парите: Държавата опитва да си върне десетки раздадени милиони

Не са посочени обаче реални действия, като се цитира единствено Информационната система на ДАМТН. Достъпът до нея е регламентиран чрез подаване на заявление до председателя на ДАМТН и предоставяне на потребителско име и парола.

Припомняме, че „Монтажи“ попадна в епицентъра на голям скандал, свързан именно с язовирите, който се разрасна с обвинения на настоящия икономически министър Петко Николов към предшественика му Богдан Богданов. Николов обаче не отговаря на въпроса къде са над 13 млн. лв., които държавата трябва да си иска по съдебен път: Опростила ли е държавата милиони за язовирите? Сага с големи имена по високите етажи.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес