Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Монголия постави прът в колелата на "Силата на Сибир-2“

20 август 2024, 13:35 часа • 6484 прочитания

Монголия не включи газопровода "Силата на Сибир-2“ в в националния план за развитие до 2028 г. Това съобщава китайското издание The South China Morning Post.

Замразяване

Според изданието мнозина интерпрeтират това решение като замразяване на противоречивия проект, който трябваше да донесе на Москва свежи финанси, предвид затрудненията и заради санкциите за войната в Украйна.

Още: Русия да удари "Силата на Сибир", за да скара Украйна с Китай: Идея на руски пропагандист (ВИДЕО)

Монголия трябваше да построи 2500 км от газопровода между Русия и Китай.

"Навлизаме в дълга пауза, тъй като Москва вече не вярва, че може да получи желаната от нея сделка от Пекин, и проектът вероятно е спрян до по-добри времена“, каза пред изданието Мунхнаран Баярликхавга, бившия член на монголския Съвет за сигурност.

По думите му вероятно Пекин не е доволен, че "Газпром" иска пълен контрол върху монголската секция от газопровода.

Монголия се надяваше на инвестиции и от Русия, и от Китай заради проекта, но Русия няма пари, а Китай няма спешна нужда от проекта.

Още: Китай изисква Русия да му продава газ по цени на вътрешния пазар: Financial Times

Газопроводът се предвиждаше да бъде построен за пет години и да доставя 50 милиарда кубически метра газ годишно за Китай. Повечето от това количество досега отиваше към европейските клиенти на "Газпром".

Алексей Чигабаев, бивш преподавател във Висшето училище по икономика в Москва определи решението на Монголия "рационално" и посочи, че 2028 г. е добра отправна точка за бъдещи преговори по проекта.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес