Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

27 март 2024, 14:48 часа • 1848 прочитания

Коментираните суми от типа на един милиард лева дупка във Фонда за сигурност на електроенергийната система (ФСЕС) са несъстоятелни. Това каза министърът на енергетиката Румен Радев след заседанието на Министерския съвет днес.

Още: Делян Добрев бие тревога за по-скъп ток: Кръчмарска сметка или опасност?

Няма опасност за цената на тока

"Ние и към момента имаме над 430 млн. лева налични, за да можем да реализираме задачите си по изпълнение на подкрепата си за битовия потребител след 1 юли 2024 г. Това използване на средства през целево събиране на вноски има своето продължение и съответно не е поставено под въпрос и не компрометирано", подчерта Радев.

"Приходният дефицит във Фонда се дължи на по-ниските цени на електроенергията, респективно по-ниските приходи, както и на по-ниските цени на квотите", обясни министър Радев.

Още: Дефицит и по-скъп ток: Поредно разобличение на мантра на Делян Добрев и ГЕРБ

Както Actualno.com вече писа въпросният дефицит от 1 млрд. лева не е реален, а на хартия. Това е разликата между приходите във фонда, които постъпват и тези, които държавата е разчитала да постъпят. Защо има такова разминаване – защото вноските във фонда идват от производителите на ток. Колкото по-ниска е цената на електричеството, толкова по-малко са приходите.

 

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес