Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кузман Илиев: Ако не дисциплинираме бюджета, еврозона – през крив макарон

25 октомври 2024, 19:22 часа • 333 прочитания

“Необходимо е спешно дисциплиниране на бюджета. Ако не го дисциплинираме и дефицитът е над 3%, еврозона ще видим през крив макарон. Просто е.“ Това заяви в предаването „Лице в лице“ по bTV финансистът Кузман Илиев. Той уточни, че като страна в борд, България има голям валутен риск.

Още: Кузман Илиев: Само един сценарий може да разклати сглобката "Борисов-Пеевски" (ВИДЕО)

„Това е, когато правиш големи дефицити. В един момент, когато не ти стигат парите моментно да платиш пенсии или някакви много важни невралгични системи, да трябва да вземеш заем от някъде. Примерно – от Международния валутен фонд, а той да ти изкриви ръцете и да каже, че България трябва да промени валутния курс. Това е нещо много неприятно, защото ще обере българите. Това е катастрофален, но възможен сценарий. Огромната част от бордовете така са финиширали“, обясни още Кузман Илиев.

Още: Или трябва да се вдигнат данъците, или да се ограничат разходите: Финансист за Бюджет 2025

Заедно с него в студиото темата коментира и икономистът Любомир Дацов. Според него наистина има такъв риск. „Бюджетът и Централната банка, като политика, трябва да вървят ръка за ръка, а не в различни посоки. Политиката, която последните три години води до свръхпредлагане през бюджета и правене на дефицити - това е път за никъде. Всъщност ние стигнахме до края на този път. Време е някой да се усети, че трябва да се прави тотално различна политика“, добави той.

„Беше хубаво, макар че това никъде не прозвуча по време на тази предизборна кампания, да има един основен въпрос – как ще се консолидира бюджетът?  Тоест – дали данъците ще се вдигат или ще се намалят разходите. А този разговор липсва“, заяви още икономистът.

Още: "Няма картел, който да е оцелял": Кузман Илиев е скептичен, че ДПС ще се яви на избори (ВИДЕО)

Кузман Илиев отбеляза, че при постоянно увеличаващи се разходи и забавящи се приходи се получава дупка. „Въпросът е как оправяш дупката – дали вдигаш данъците и убиваш бизнеса и смазваш средната класа, или управниците се събират и казват: „овладяваме разходите“, добави той.

„Трябва да не продължаваме по този начин. Защо ни е управление, ако ще вървим по инерция. Отказът на политическите партии да управляват трябва да бъде наказан или да бъдат наказани политиците, които доведоха до това нещо“, коментира Любомир Дацов.

Още: Любомир Дацов: Разумно е да влезем в еврозоната от 1 януари 2026 г.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес