Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е законна лихва и кога се прилага?

06 октомври 2021, 13:32 часа

Всеки лев изхарчен днес е по-скъп от всеки лев изхарчен утре. Тази крилата фраза може да се използва за онагледяване на термина лихва. Но доколко това се отнася за законната лихва?

Реклама

Когато става дума за лихва, повечето хора свързват понятието с лихвите по банковите кредити. По същество тя измерва разликата в стойността на дадени блага в настоящето и в бъдещето. Поради това винаги представлява положително число. При познатите лихви по банковите кредити става дума за договорна лихва. С други думи, заемополучателят се договаря за нея или дава съгласието си да заплати лихвата изчислена от банката. Така този вид лихва реално представялва цената, която заплащаме за да получим сума в настоящето, която ще върнем напред във времето.

Законна лихва

Приликите между договорната и законната лихва приключват дотук. Законната лихва не се определя по силата на договор за заем, а бива фиксираната от законодателите в дадена страна. Тя се прилага главно когато говорим за просрочия, където обезщетението възниква по сила на Закона за задълженията и договорите и по правилата на постановлението на Министерски съвет за размера на мораторната лихва (лихва за забавяне). Такива просрочия например биха могли да бъдат забавяния по парични задължения към държавния бюджет, като неплатени данъци, такси и прочее. Реално законната лихва служи като механизъм за обезщетение при просрочия, които ощетяват хазната. В България тя се отпределя от Министерски съвет.

Изчисляване на законна лихва

Изчисляването на законна лихва става на база решението на Министерски съвет и зависи от валутата на просрочието. Когато просрочието е в левове се прилага основният лихвен процент на Българската народна банка плюс 10 процентни пункта. Дневният размер на законната лихва възлиза на 1/360 част от годишния размер. Лихвените проценти се прилагат на база плугодие, като повратната точка е 1 юли на съответната година.

Тоест законната лихва, която е в сила от 1 януари се прилага за първата част на календарната година, а тази в сила от 1 юли важи за втората част на годината. Лихвата се прилага от датата на просрочието. Когато става дума за просрочия в чуждестранна валута, тогава се прилага същата формула, но вместо основният лихвен процент на БНБ се използва лихвен процент на Европейската централна банка за евро и едномесечен LIBOR за задължения в други конвертируеми валути.

Правилата и размерът на законната лихва подлежат на промени, като длъжниците трябва да следят законодателната дейност у нас и постановленията на Министерски съвет. 

Отпускат ли кредити с лошо ЦКР?

Как да разбера дали съм здравно осигурен?

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес