Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Япония започва отстраняване на ядрени отпадъци от реактора във Фукушима

19 август 2024, 15:42 часа • 495 прочитания

Операторът на пострадалата от цунами японска АЕЦ Фукушима -1 заяви, че ще изпрати сонда вътре в повреден реактор тази седмица за пробно отстраняване на радиоактивни отломки, предаде АФП.

Токийската електрическа компания (Tepco) има за цел да извлече малка проба от приблизително 880 тона радиоактивни отпадъци, за които се смята, че се намират в реакторите на  атомната централа.

Пробата ще бъде изследвана за улики относно състоянието на вътрешността на реакторите и тяхното опасно съдържание. Това е и решаваща стъпка към извеждането на централата от експлоатация.

Още: Теч на 25 тона радиоактивна вода от АЕЦ "Фукушима-1" - операторът успокоява

„Ще продължим внимателно, като поставим безопасността като наш най-голям приоритет“, каза представител на Tepco.

Отломките имат толкова високи нива на радиация, че Tepco трябваше да разработи специализирани роботи, които да функционират вътре.

Най-плашещото предизвикателство

Премахването му отдавна е наречено най-плашещото предизвикателство в продължилия десетилетия проект за извеждане от експлоатация на атомната централа Фукушима.

Три от шестте реактора на Фукушима работеха, когато цунамито връхлетя на 11 март 2011 г., повреди охладителните системи и ги разтопи. Това се превърна в най-лошата ядрена катастрофа след Чернобил, припомня БГНЕС.

В три блока на централата във Фукушима горивото и други материали се стопиха и след това се втвърдиха в силно радиоактивни „отломки от гориво“.

Tepco разположи през февруари два мини-дрона и робот с форма на змия в един от трите ядрени реактора, като част от подготовката за задачата за отстраняване.

Очаква се най-новата сонда, оборудвана с роботизирана ръка, да отнеме около седмица, за да достигне до радиоактивни отломки вътре в реактора. Тя трябва да се появи отново с пробата следващия месец.

Япония започна преди почти година да изпуска отпадъчните води от засегнатата централа в Тихия океан.

Още: Русия отказва внос на морски дарове от Япония

Стъпката предизвика дипломатически спор с Китай и Русия, които забраниха вноса на морски дарове, въпреки че Япония настоява, че изхвърлянето е безопасно, мнение, подкрепено от атомната агенция на ООН. 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес